02. Git használat

A leírásban lesz majd egy adminisztrátor, aki egy Szerver nevű gép központi ssh adatbázisát fogja adminisztrálni. Ez lehet különböző a Szerver rendszergazdájától. Mielőtt a Git-hez hozzászólnánk, szükségünk lesz egy ssh kulcsra, ezzel fog a későbbiekben a Szerver nevű gép központi adatbázisa azonosítani minket. Akinek van már ilyen, az a publikus kulcsát küldje el az adminisztrátornak emailben. Akinek nincs még, nyisson egy terminált: linuxon ahogy szokta, Windowsban rá kell kattintani a Git Bash ikonra. Ezekbe be kell írni, hogy
 

$ ssh-keygen -C 'sajat@email.cimunk'
 
linuxon, vagy
$ ssh-keygen.exe -C 'sajat@email.cimunk'
 
Windowson.


Ez felajánlja, hogy a home könyvtáron belül a .ssh/ -ba tegye a kulcsot, ezt fogadjuk el. (Ha itt van már egy id_rsa illetve id_rsa.pub nevű kulcs, akkor NE írjuk felül, hanem emailben küldjük el az adminisztrátornak az itt már régebbről meglevő id_rsa.pub filet.) Egy jelszót is megadhatunk, én ezt nem adtam meg, üresen enterrel is el lehet küldeni (kétszer), gondolom ha valaki akar itt megadhat valamit. Két file jön így létre a .ssh könyvtárban, pontosabban:

~/.ssh/id_rsa és id_rsa.pub    Linuxon,
C:\Users\[usernév]\.ssh\id_rsa és id_rsa.pub    Windowson.

Az id_rsa file a privát kulcsunk, vigyázzunk rá mint a szemünk fényére, senki sem láthatja soha az életben. A dolog csak akkor fog működni, ha a privát kulcs az előbbi könyvtárakban van, és id_rsa-nak hívják. Az id_rsa.pub file a publikus kulcsunk, ezt bárki láthatja. Ezt kell elküldeni az adminisztrátornak emailben, ő beteszi a Szerver-en a megfelelő helyre (ssh repó adminisztrálását lásd lejjebb), e kulcs és mindenki saját privát kulcsának összehasonlítása alapján fog mindenkit engedélyezni a Szerver adatbázisa.

A Git-et az alábbi három mód közül bármelyikben használhatjuk:
> Git Extensions (Windows, ezt ajánlom)
> Git Gui (ha gui kell Linuxra, de Windowsra is van)
> Parancssorból (én ezt használom, kommentáljam? ;-) )