03. Egy sáv felvételéhez szükséges eszközök

A kellékek

  • Kell egy 2-4 GHz-es legalább Core i5-ös processzorral ellátott, legalább 4 GB RAM-mal felszerelt gép és rengeteg szabad tárterület... Egy db 4-5 perces szám trackjeinek adatmennyisége 500 MB és 1 GB közötti helyet foglal el! Olyan apróságokról most ne beszéljünk, hogy célszerű ha a rögzített anyagot nem arra a merevlemezre rögzítjük, ahonnan maga a program és az operációs rendszer fut. Sokan esküsznek a MacIntoshokon futó szoftverekre, de egy mai PC Windows XP vagy Windows 7 operációs rendszerrel hasonlóan alkalmas.
  • Szükséges, hogy a számítógépben legyen egy megfelelő minőségű és képességű hangkártya. A legtöbb 2-5 ezer Ft körüli hangkártya alkalmatlan ilyen célokra. A hangkártya a zajának minimálisnak kell lennie és képesnek kell lennie párhuzamosan felvételre és lejátszásra. Ráadásul olyan hang csippel kell rendelkeznie, amely függetlenül végzi a munkáját a számítógép többi részétől. Ilyen kártyák vannak kb. 20 eFt-tól már PC-re lehet kapni ilyen kártyát. Ilyen pl. az Creative SB X-FI, de vannak más hasonló kártyák is. Általában az ilyen kártyákhoz adott drivereknek van zenefelvevő üzemmódjuk és csak akkor lehet párhuzamosan felvenni anyagot, míg más sávokat lejátszunk. Léteznek USB-s hangkártyák (Focusrite) , amelyek külső egységként funkcionálnak és 100dB körüli jel/zaj arányt produkálnak. Azzal már jó felvételeket lehet készíteni.
  • Szükség van egy zeneszerkesztő-felvevő programra. Ilyenek például, a teljesség igénye nélkül: Steinberg Cubase, Cakewalk, Image-Line Fruity Loops, n-track, Propellerhead Reason, vagy MacIntosh gépeken a Logic Studio, Avid Pro Tools, , stb... ezek a szoftverek hasonló tudásúak. Mindegyikben vannak beépülő programok (=plugin), amelyek segítségével a felvett hangot százféleképpen lehet módosítani. Az úgynevezett VST szabványú pluginokat mindegyik program támogatja. Ez azért fontos, mert VST pluginokat több különböző cég készít és azokkal profibbnál profib hangzásokat lehet előállítani. A továbbiakban még lesz szó róluk.
  • Szükségesek a hangszerek is, vagy az énekes torka.
  • Szükséges lehet egy midi billentyűzet, amellyel a szintetizátorok helyettesíthetők, illetve amivel a dobkíséretet is fel lehet venni.
  • Szükséges lehet egy midi dob vagy olyan midi billentyűzet, amelynek van külön a dobok beütésére alkalmas része.

Lényeges különbség van a között, hogy midi-s hangszerrel veszünk fel egy tracket, elektromos gitár vagy egy akusztikus hangszer hangját rögzítjük.

A midi billentyűzet olyan, mint egy elektromos zongora, de amikor játszik rajta a zenész nem hang jön belőle, hanem vezérlőjeleket küld a számítógépbe és az azon futó szoftver ezeket a jeleket rögzíti. Az előbb említett pluginok segítségével lehet különböző jellegű billentyűs hangszer hangokat készíteni a rögzített midi jelekből, illetve léteznek olyan pluginok is, amelyek különböző fúvós hangszerek vagy vonós hangszerek, hegedűk, stb. hangját hozzák létre. Meg kell mondanom, hogy ez a megoldás igazán csak a billentyűs hangszerek esetén adnak valósághű eredményt. Egy hegedű vagy szaxofon hangját nem igen tudja valósághűen visszadni, ráadásul az igazi hangszereken játszó zenész frázisait is csak távolról lehet utánozni.