08. Akusztikus gitár felvétel készítése

A legtöbb otthoni stúdióban felvett hangszer hangosítása közül az akusztikus gitár felvétele az egyik legnehezebb.

Mikrofonválasztás

Először el kell dönteni, hogy egy vagy két mikrofonnal szeretnénk elkészíteni a felvételt. Hogy az elkészülő felvétel a lehető legjobb minőségű legyen célszerűen kondenzátor mikrofonokat kell használni. A kondenzátor mikrofonoknak sokkal jobb a magas átvitele, márpdig az akusztikus hangszerek hangjában sok magas hang van. Ráadásul vannak olyan zaj jellegű hangok, amelyek a hangszer hangjának jellegzetességei. Ezeket a jelfeldolgozásban tranzienseknek nevezik, és általában nem tisztán leírható hangok, hanem átmenetek.

A mikrofon elhelyezése

Ha meghallgatjuk egy akusztikus gitár hangját, akkor úgy találjuk, hogy a legmélyebb összetevő akkor van a hangjában, ha a hanglyuknál hallgatjuk a hangját a legtöbb magas hang pedig akkor, amikor a 12 fekvés környékén hallgatjuk. Két helyre érdemes tehát tenni a mikrofont.

Egy mikrofon használata

Ha csak egy mikrofont használunk, akkor azt helyezzük el a 12. fekvésnél, kb. 12-15 cm-re távol. Ha nem adja az elvárt hangzást, akkor tegyük máshová a mikrofont és vegyük fel újra így az anyagot, majd a keverésnél panorámázzuk szét a két csatornát. Ha egy mikrofont használunk, akkor a gitár hangja élettelen, tompa lesz. Ha ez több csatornából álló keverés része lesz, akkor ez nem is olyan nagy baj, de ha az akusztikus gitár hangja a fő attrakció, akkor már probléma.

Két mikrofon használata - (Sztereo) Technika

Ha két mikrofont használsz, akkor tedd az egyiket a 12. fekvéshezés a másikat  húrlábhoz. A két mikrofont panorámázd szét és úgy vedd fel, vagy a két csatornát később panorámázd szét. Az így visszahallgatott hang sokkal nyitottabb, természetesebb lesz. Nem hiába. Az embernek két füle van, amivel ugyanazt a hangforrást másképpen hallja. Az is lehetséges, hogy a két mikrofont a 12. fekvésben félig a gitár teste felé fordítva helyezzük el, 90 fokos szögben egymáshoz képest és így panorámázzuk szét a csatornákat.

Piezo hangszedő használata

Ha a gitáron van beépített piezo hangszedő, akkor használhatod a mikrofon mellett. Hallatszik majd, hogy stúdióban vették fel, ha nem csúcsminőségű a hangszedő.

Az akusztikus gitár keverése

Ha az akusztikus gitár más hangszerekkel, gitárokkal szól együtt, akkor célszerűbb az egy mikrofonos felvételt hsználni, mert a két csatornás akusztikus felvétel túl sok zenei információt tesz a keverésbe és zavaros lesz a felvétel. Ha akusztikus gitár és ének szól csak, akkor a sztereo vagy a dupla mono hangzás a legjobb.

Az akusztikus gitár hangjához is használhatunk kompresszort. Ha használunk kompresszort, akkor csak kis mértékben 2:1 vagy kevesebb mértékben állítsuk be a kompresszálást. Az akusztikus gitár dinamikus hangszer és ne akarjuk ezt a tulajdonságát elrontani.