08. Esések, bukások

A síelők, főleg a kezdéskor gyakran esnek. Ettől nem kell megijedni, mert ha jól van beállítva a kötés, akkor a léc lekapcsolódik, nem lesz baj a lábbal. Ha van sisak, akkor a fejünket sem fogjuk beverni. Ha a sebesség nem túl nagy, akkor egyéb bajunk sem lesz, maximum havas lesz a ruhánk.

Mégis hogyan kell esni és mikor?

Az egyik első szabály, hogyha egy síelő olyan sebességgel megy, amit nem tud kezelni és várhatólag nem tud megállni idejében, akkor gugoljon le és dőljön el a lejtőn a hegy felé oldalt. Ez meg fogja állítani. Vigyázni kell, hogy a síbotot eséskor ne szorítsuk görcsösen, inkább engedjük el, mert gyakori sérülés hogy az eséskor a kézzel tompítjuk az ütést, de ha a síbot a kezünkben van, akkor az megnyomhatja a kézfejünket, hüvelykujjunkat.

Nagy sebességnél az esést lehetőleg el kell kerülni, állva kell maradni és lefékezni. A nagy sebességű esést nemigen tudjuk kontrollálni. Gyakori eset, hogy akár kisebb vagy nagyobb sebességnél az egyik síléc megakad és a párhuzamos helyett kifelé fordul vagy egymásra kerül keresztbe előttünk. Ilyet okozhat, ha a pályán van egy bucka, vájat, vagy jég göröngy, vagy tapad a hó és hirtelen az egyik léc megtapad. Ilyenkor a lefékező léc elrántja a testet és sok mindentől függően hasra esünk, vagy elfordul a testünk és hátra esünk. Ha hátra esünk, akkor nagy valószínűséggel a fejünket is beverjük. Na ilyenkor jön jól a sisak.

Három esés maradt meg az emlékeimben. Az első előtt kötött sapkában síeltem, bár vittem magammal sisakot. Az egyik léc egy nem túl meredek lejtőn megakadt egy fűcsomóban. Megfordultam és hanyatt estem, beverve a fejemet. Onnantól sisakban síelek. A másik eset egy több napos sítúra harmadik napján történt. Reggel, tiszta pályán nagy sebességgel mentem lefelé. Az egyik lécet elvitte a pályán egy hosszanti mélyedés. Hasra estem, megnyomódott mindkét hüvelykujjam. Egy napot ki kellett hagynom és hetek múlva is fájt. A harmadik eset egy többnapos síelés utolsó napján esett meg. Ködös pályán nem sokat láttam és kanyarodni akartam, amikor a léc jeges részre ért, nem figyeltem és a völgy felőli lécem kicsúszott majd a másik is. Ez nem volt nagy zakó, de figyelmeztetett, hogyha nem látom a pályát, akkor nagyon óvatosan kell menni.