Ezoterikus gondolatok

Ez az írás késői reakció korábbi Agykontrollos tapasztalataimra.

Először 28-29 éves koromban végeztem el az Agykontrol tanfolyamot, majd pár évvel később ismétlőként újra elvégeztem. Többeket ismerek, akik szintén elvégezték.

A tanfolyam elvitt engem olyan területekre, amelyekről az átlagember nem is tudja, hogy létezik és megismertetett olyan technikákkal, amelyek látszólag érthetetlen és hihetetlen képességekkel vértezik fel az embert a világ dolgaival szemben és teljességgel érthetetlen hogyan is működhetnek. Ugyanakkor működnek és ez a nagyszerű bennük. Konkrét kézzelfogható fizikai magyarázatot nemigen tudok a dolgokra.

Az Agykontrol csak egy technika a létező érthetetlen pszi dolgok közül. Szerintem ezek mind arra vezethetők vissza, hogy az emberi agy, az idegrendszer sokkal összetettebb, mint gondolnánk, mint képzeljük és vannak olyan dimenziói, amelykről csak sejtéseink vannak, de tudásunk nem sok.

Az gondolom hogy az agykontrol lányegében ugyanaz, mint bizonyos jóga tanok, buddhista, távol-keleti, Sámánisztikus stb. dolgok racionális, megfigyeléseken alapuló leegyszerűsített és minden sallangtól megfosztott változata. Az Agykontorollosok nem beszélnek Istenekről, lélekről és ehhez hasonló dolgokról. Nem beszélnek lélekvándorlásról és nem akarják az útjukba eső bogarat átlépni, mondván, hogy ő is érző lélek. Ők csak használnak bizonyos technikákat.

Nem tagadható, hogy az Agykontroll tanfolyamon a résztvevők megtapasztaltnak több olyan dolgot, amely racionális, tudományos elméletekkel nem megmagyarázható, így csakis olyan gondolatok tolulnak az ember agyába, hogy Isten, lélek, és sok egyéb misztikus dolog.

Nézzük a dolgoknak mégis egy kis fiziológiai, tudományos megközelítését.

Agyhullámok

Az ember agya, idegrendszere működés közben elektromágneses tevékenységet végez és a tevékenység által kibocsátott elektromágneses hullámokat lehet érzékelni és mérni. Régi ügy ez, legalább 50 éve tudnak EEG-t készíteni az agyról. Megfigyelték, hogy az agy hullámainak frekvenciája szoros kapcsolatban van az illető állapotával. A különböző frekvenciákat elnevezték önkékntesen alfa, béta, delta és théta hullámoknak, illetve állapotoknak.

A béta hullám a tudatosság legmagasabb szintjén jelentkezik. Az agy normál, megszokott állapotban van, dolgozik. 13-30 Hz közötti frekvenciájú a hullám. az agy fókuszált, koncentrált.

Az alfa hullám az ébrenlét és az álom határán mozgó ember agyának működését jelzi. 8-12 Hz a jellemző frekvenciája. Az állapotot a befelé figyelés, az ellazulás jellemzi.

A théta hullámok mély meditáció esetén, képszerű álmok esetén jelentkeznek. 4-7 Hz közötti frekvencián.

Delta hullámok a mély, álom nélkli alvás esetén észlelhetők. Ebben az állapotban (pl. kóma) a gyógyulási folyamatok felgyorsulnak.

Köztudott, hogy az agy képes önszabályozni a szervezetünk működését (biofeedback) vagyis a ha az agyunkkal megparancsoltatjuk magunknak bizonyos dolgok végrehajtását, akkor azok működésbe lépnek. Ilyen módon megtanulható a vérnyomás, a pulzus, vagy a hormonháztartásra hatás tudatos képessége.

Minden a relaxációval kezdődikAz agy bal és jobb féltekéje egymástól némileg függetlenül működik, persze más területekért felelős. Megtanulható a féltekék összehangolása. Ilyen állapotba nagy koncentrációval és mély meditációval kerülhetünk.

Minden a relaxációval kezdődik

A relaxáció egy kortól, vallástól, technikától némileg függő folyamat, amikor a tudatos ember a béta hullámok állapotából lelassítja az agyműködését először alfa állapotba, illetve esetenként néha théta állapotba. Egyes jógik képesek még mélyebb állapotba hozni magukat olyan módon hogy még a tudatuk működik...

Az alfa állapotban az izmok ellazulnak, a napi ügyekkel foglalkozó gondolatok elmúlnak és az agy csakis a saját működésére és a test egyes részeinek működésére figyel. Elég hülye hasonlattal ez olyan, mintha egy működő autóban felnyitnánk a motorházat és hallgatnánk a motor hangját. Az agy alfa állapota úgy érhető el, hogyha a fogalmi gondolkodást, a logikus gondolkodást leállítjuk tudatosan. Ha ez sikerül és csak "létezünk", akkor el tudnak indulni illetve felszínre bukkannak más folyamatok és más technikák.

Az agykontroll azt mondja, hogy vizualizáljunk problémákat, eseményeket és képzeljük el vizuálisan az események lefolyását, illetve a kívánt (!) lefolyását. Ha elég sokszor vizualizálunk valamit, amely a megoldás irányába hat, akkor az agyunk olyan tevékenységbe kezd, amely a megoldást elhozza nekünk.

Hogyan relaxálj?

A relaxált, azaz alfa állapot elérése az Agykontrol gyakorlata szerint ellazított, kényelmes testhelyzetben kezdődik. becsukott szemmel 100-tól visszafelé számolunk 0-ig. A számolás közben mondogatjuk a mantrát "Nyogidt és kiegyensúlyozott vagyk. Egyre mélyeb tudatállapotba kerülök" stb. AMikor 0-hoz érek ekkor kerülök alfa állapotba. A visszaszámlálás és a mantra azért kell, hogy a tudatos gondolatokat kikapcsoljuk, a visszaszámlálás, az egyre mélyebb állapotot szimbolizálja.

Egyes tanok azt mondják, hogy fekdj le az ágyadba a hátadra kényelmesen. Csukd be a szemedet, vizualizáld a bal kezedet, gondolj illetve belső szemeddel tekints rá és képzeld el, hogy egyre nehezebb. Egy idő múlva melegség járja át és tényleg nehezebbnek fogod érezni. Ekkor kitágulnak az erek és az izmok ellazulnak benne. Utána ugyanezt a jobb kezeddel, bal lábaddal, jobb lábaddal is tedd meg. Nyilvánvalóan az első néhány alkalommal csak fél sikerekre számíthatsz.

A relaxálás során hasonló módon tudod ellazítani az arcizmaidat, a hasizmaidat, stb. Ezek energiákat szabadítanak fel és a nagy érzelmek és azoknak az energiáit is átcsatornázzák hasznosabb helyekre.

Mégis mire jó ez?

Alfa állapotban az ember visszajut a több millió évvel ezelőtti állapotba, amikor az élőlények magukat gyógyították, amikor nem fogalmakban gondolkodtak, hanem képekben és az élet és halál közötti mezsgyét a többi élőlénnyel való kommunikáció minősége határozta meg.

Valójában az emberi faj ilyen képességei nem múltak el, csak a tudatos én hatalmora jutása elnyomta őket. Alfa állapotban az ember nem tud logikus következtetéseket levonni, de képes lehet arra, hogy ősi ösztönökön alapuló tulajdonságokat előhozzon.

Ebben az állapotban képes lehet az ember

 • saját szervezetében (ön)gyógyító folyamatkat beindítani,
 • saját szervezetének, szerveinek működését lelassítani, befolyásolni,
 • más személyeket gyógyítani kézrátétellel (!)
 • előre látni jövőben valószínűleg előforduló eseményeket (!),
 • saját szervezetének a felépítését, egyes tárgyak anyagszerkezetét vizuálisan megközelíteni,
 • az intutív és / vagy kreatív énünket felébreszteni (feltalálók, programozók, művészek...)
 • jobban a működő memóriát produkálni,
 • kommunikáni, információt szerezni távol lévő emberekről,
 • kommunikálni más élőlényekkel (nem emberekkel),
 • sok egyéb megfoghatatlannak tűnő dologban részt venni.

Vajon miért nem rendelkezünk ezekkel a tulajdonságokkal éber állapotban?

Az evolúció tényleg létező dolog (Darwin ezt megírta és bebizonyította) és a környezet változásai nem az egyed önfenntartó képességét jutalmazza, hanem azt a képességet, hogy az utódai közül minél több legyen a következő generációban. Mivel az emberi faj egyedszáma azért nőtt mert az embertársaival tudott kommunikálni, fogalmakat alkotni, együttműködni, és az agyának egyre nagyobb részét erre használta, ezért természetesen az ősi tulajdonságok egyre inkább háttérbe szorultak, de nem vesztek el. Az aggyal foglalkozó tudomány tudja, hogy az ember elsődleges reakcióinak nagy része nem tudatos döntés alapján jelentkezik, hanem olyan ősi tulajdonságok alapján, amelyek már az anyaméhben alakulnak. A fejlődő magzat bizonyos információt már akkor elraktároz, amikor a tudatos én még sehol sincsen. A kutatások szerint ezek az információk az érzelem, az ösztön szabályozásáért felelősek.

A fejlődés során a fajnak azok az egyedei, akik képesek voltak jobban kommunikálni beszédben fajtársaikkal, fogalmi úton, sikeresebbekké váltak. Ilyen módon az ösztönös kommunikáció tulajdonsága háttérbe szorult, de nem veszett el.

Miért tiltakozik a tudomány a jelenségek ellen?

Mivel ezt a területet élő emberen nem lehet kutatniés a mai kultúránk (vallásunk) is ellenáll az ilyen kutatásoknak, ezért a modern tudomány több okból nem képes a kutatásokra. Ráadásul az agy annyira komplex rendszer összekapcsolva a szervezettel annyira összetett rendszer, hogy egyszerű módokon részletes leírás elkészítése nemigen elképzelhető. A tudománynak tehát nagyon kevés ismerete van, az alaptudományok (fizika, kémia, stb.) eddig nem talált megfelelő magyarázatokat jelenségekre, ezért a szokásos módon reagál - előítéletesen - az ezotériára. Azt mondja, hogy nincs, humbug, hazudnak.

Persze valójában nem ismeri. Azt azonban sok ember - köztük én is, természettudományos végzettséggel - elismeri, hogy vannak megmagyarázhatatlan jelenségek, tapasztalások és a merev elutasítás ilyen esetekben meginog, sőt keresni kezdjük a magyarázatokat.

Azt gondolom, hogy a magyarázatok végső soron megvannak, meglennének, ha a folyamatok nem lennének annyira összetettek. Így egyelőre csak olyan fogalmakat alkotunk róluk, amelyek egy hagyományos természettudományos alapokon létező személy számára misztikusak, megfoghatatlanok és egyáltalán nem elfogadhatók.

Gravitációs hullámok

Hogy kerül ez ide - kérdezheti valaki, aki elolvassa ezt a cikket. albert einstein a XX. század elején megjósolta, hogy léteznek gravitációs hullámok, és ugyanúgy éfnysebességgel terjednek, mint az elketromágneses hullámok. A gravitációs hullámok létét egésze 2016-ig, vagyis majdnem a jóslat után 100 évig nem lejhetett bebizonyítani, de a nem létét sem. Csak mostanában sikerült olyan detektorokat építeni, amelyek egy fekete lyuk születésekor keletkező graviációs hullámokat képesek észlelni és az elmúlt egy-két évben sikerült is ilyen észlelésekkel bebizonyítani, hogy léteznek a hullámok és valóban fénysebességgel terjednek, hiszen sikerült egy időben rögzíteni a gravitációban megjelenő változásokat és bizonyos fekete lyukak létrejöttének elektromágneses, röntgen és egyéb tartományban keletkező lenyomatát egymáshoz kapcsolni.

Azért írtam le ezt a gondolatot, mert az, hogy nem tudjuk műszerrel kimutatni bizonyos kapcsolatok létét az élőlények között, az még nem jelenti, hogy nincsen kapcsolat. Valójában az élőlények idegrendszerének működése során elektromágneses hullámokat bocsátanak ki és érzékelnek, ahogyan korábban leírtam 4 Hz és 30 Hz közötti frekvenciákon, amelyekhez magasabb frekvenciákon különböző nodulációval információt lehet hozzákeverni. Valószínűleg az agyunk és idegsejtjeink valamiféle adóként folyamatosan közvetíti az állapotunkat a külvilág felé és közben veszi mások adását is. Ezt ki juobban, ki kevésbé érzékeli, tudatosan vagy tudat alatt.

Mi a magyarázata, hogy alfában működnek ezek?

Nyilvánvalóan a szervezet, az életfunkciók működését is olyan agyterületek befolyásolják, amelyek a magzati kor korai szakaszában fejlődnek ki. Az alfa állapotban ezeket a területeket tudja elérni az ember. Az életfunkciók szabályozása annyira összetett folyamat, hogy nem lehet egy-egy részt felelőssé tenni sohasem, ezért az agy nem is részletes parancsokat ad ki a szervezetnek, hanem meghatározza a célt és az agy mélyebb rétegei megtalálják a helyes utat.

Néhány parapszichológiai jelenség

Vannak néhány megmagyarázhatatlan jelenség, amely foglalkoztatja az embereket és amelyre máig nem sikerült megnyugtató választ találni a tudománynak. Alapvetően három jelenséget szoktak idesorolni, amelyeket próbálják vizsgálni.

 • Egy szobában ül egy ember. Elé tesznek négy képet. Találomra kiválaszt egyet. Egy másik szobában tőle elszeparáltan ül egy másik és megpróbálja kitalálni, hogy melyik képre gondol, melyik képet választotta ki az emberünk. Nagy számú vizsgálat esetén az lenne a természetes, ha az esetek kb. 25 %-ban találná el az ember a másik által választott képet. ezzel szemben vannak olyan kísérletsorozatok amelyekben 35 - 47%-os aránnyal kitalálják emberek, hogy melyik képet választották. Ez már szignifikáns különbség. egyes emberek nagyobb, míg mások kisebb arányban találják el a kiválasztott képet. A kísérletek alapján a hely is számít.
 • Egy szobában ül egy ember és tőle elszeparáltan egy másik helyiségben egy kép van. A szobában ülő embernek le kell írnia, hogy mi található a képen. A képet több száz közül választják ki és a személy soha nem láthatta azelőtt. Egyes személyek meglehetősen gyakran az eredeti képhez hasonló ábrákat írnak le, míg műsok szinte sohasem találják el a formákat. AKik az eredetihez hasonlóról számolnak be gyakran a főbb kontúrokat meg tudják mondani, de a részletek sokszor homályosak. Kísérleti úton vizsgálhatók a jelenségek.
 • Gyakori jelenség, hogy egyes emberek a "jövőbe" látnak. Olyan látomásokról számolnak be, amelyek mintegy figyelmeztetésként leírnak jövőbeli cselekményeket, történéseket. A látomások szinte sohasem magát a jövőbeni konlrét eseményt írják le, hanem inkább általános figyelmeztetéseket hordoznak, amelyek alapján a személy felkészültebben várja az eseményeket. A látomások gyakran csak néhány órára előre figyelmeztetik a személyt. A látomások leggyakrabban felzaklató álmok formájában jelentkeznek. Ez a fajta parapszichológiai jelenség kisérleti úton nemigen vizsgálható, mivel nem idézhető elő mesterségesen és a kísérletek nem ismételhetők, de olyan sok beszámoló létezik ilyen észlelésekről, hogy nem lehet elmenni mellette.

Ilyen, a leírt jellegű esmeényeket kutatnak a Pszi-Laborban Budapesten.