Holland kirándulás

Az őszi szünetben elmentünk Hollandiába kicsit világot látni

Nulladik nap - az utazás

Budapest 20° - frissen mosott haj
Eindhoven 4° - fúj a szél, esik az eső, a frizurám még mindig jó!

Hogyan kapom meg a bérelt autót? - kérdezem én az egyik autóbérlő cégtől a repülőtéren.
Menj ki az esőben, az utcán gyalogolj 200 m-t várjál egy műanyag tákolmány buszmegállóban, szállj föl a kilenc személyes buszra 12.-nek. 10 percig visznek jó messze a reptértől. Egy kelletlen pasi közli, hogy nem jó a bankkártyád, és kifizettett  veled 152 €-t pluszban. Pedig van a számlán több ezer €. Odaad egy Citroent. Kapják be!

Elmentünk a zsállásra a kocsival GPS segítségével. A szállás jó és fűtés is van benne. Találtam Nespresso kávét és kávéfőzőt. Éz a ház ajándéka! Jó!
Irány a bolt kaját venni. MasterCard-dal nem lehet fizetni! Miért? Csak!
A frizura meg mindig rendben van, csak kicsit tépett.

Ez volt Hollandia nulladik napja.

Első nap

Reggel hideg van a szobában, mert éjszaka leállt a fűtés. Így van beállítva. Ez északon gyakori. Reggel mozogjon a polgár és menjen dolgozni. Kinézve az ablakon tyúkok kapirgálnak a kertben. Az Indukciós főzőlapot először nem tudjuk bekapcsolni. Mintha bantusztáni négerek lennénk a HiTech központban. Letöltöttem a kézikönyvet és máris tudjuk használni a ketyerét.

Kilenc óra körül kisüt a nap és legalább 10-11 fok van. A szél nem fúj és nem esik az eső! Happy day!

Amszterdam - autóval egy óra, meg egy kicsi. A Citroen új, tele van kütyükkel, gombok és nagy kepernyő. Navigáció, sávtartás, intelligens fényszóró, klíma, tempomat, USB, ABS, meg meg több 3 betűs szó. Ha vizes a szélvédő, akkor letörli magától. Tempomat! Hazafele azzal játszok. Ugyanakkor kicsit hangos a gép, de azért jól megy.

Amszterdamba érve becélozunk egy parkolót, végül egy másikba megyünk. 2 €/óra. Rögtön felülünk a 13-as villamosra. Milyen jegyet vegyünk? Az 1 órás 2,9 € a 24 órás 7,5 €. Mivel hármat megyünk várhatólag, ezért a 24 órás a nyerő. Napos idő, a szél fúj. A Főpályaudvarnál le a villamosról. Nagy tér, sok ember, rengeteg bicikli. Túl sok is, mert minden szabad helyen bringák vannak letámasztva. Megyünk a szeles csatorna partjára. Hideg és semmi különös látnivaló.

Irány a sétáló negyed. Mintha Amszterdam minden utcájában etetni akarnának. Csak etető és itató. Meg egy-egy szuvenír bolt. A k...a hideg miatt sapkát és kesztyűt veszek. Persze van otthon, csak nem hoztam el.
Hol van a piroslámpás negyed? Térképen megnézem. Száz méter. Ott fognak állni az ablakban a k....ák. Először nem veszem észre őket, mert egy sikátorban elmegyek mellettük. Utána már látok néhány ilyet. Két telt, nem túl erdekes 30+ nő beszélget fehérneműben (fekete volt a fehérnemű) a kirakatban. Távol keleti, nem túl csinos. Odébb meg kettő. Az egésznek olyan mellékutcás, szégyenletes, kopottas jellege van. Lehet, hogy kora délután meg csak a “B” csapat álldigál a pályán?
Utána az egyetem mellett el. Olyan, mint otthon, csak nem annyira lepukkant.

Legyen kultúra is, de előtte egy kávé!

A kávézóban megnézzük a felhozatalt. Rijksmuseum (Rembrandt képek) 18€ / kopf, Van Gogh Múzeum ugyanannyi. Ha kettőt nézünk, akkor az majdnem 30 eFt. Legyen Van Gogh és a Rijksmuzeum előcsarnoka. Ott úgyis megvan minden fontos képről a reprodukció! :-)
Így is van. Éjszakai őrjárat minden méretben. Pipa.

A kertben könnyű uzsonna.

Van Gogh Múzeum. Online jegyvásárlás után belépés. Tömeg mindenütt. Érdekes képek, na nem mindegyik, de azért... önarckepek, napraforgók. Plusz két alkalmi kiállítás. Az egyik jó. Vélemény: a nép nagy részének fogalma sincsen, hogy melyik kép miért jó, ha jó. Sznobok. Szerintem vannak köztük igazi érdeklődők és értők is.

19-es villamos, majd séta.

Egy bevásárló központ, ami csalódás. Mintha egy vidéki kisváros kiürített volna egy patinás bérházat. Igaz, van Mangó és Armani. Ki az utcára. Villamoson vissza a parkolóházhoz. Bevásárlás mellette az élelmiszer boltban. Vissza a szállásra. Közben két baleset miatt óriási dugók. Ezért aztán hazáig másfél óra. A nő feje fáj. Talán a tegnapi szeles esős idő, a mai hideg miatt. Hazaérünk fájdalomcsillapító és megy aludni. Épp horkol. Kibontok meg egy 3,3-as Bavaria sört.
Jó éjszakát!

Második nap

Irány Hága. Eseménytelen út. Menet közben az útikönyvből felolvassuk, hogy hova érdemes menni.

12:40 megérkezünk. Kocsit letéve gyalog mászkálunk. Fél óra múlva bent vagyunk a város kellős közepén. Bevásárló utca. Minden olyan mint otthon a Váci utcában. Egy rúd Nescafé 3,90 € finom. Mászkálás. Kocsiba. Két óra vissza a szállásra.

Ki a tengerpartra. Hullámnézés, majd egy tengerparti kávézóban ülddögélés vagy egy órát. Fényképek, miegymás. Jól érezzük magunkat. Egy kis vásárlás.

Harmadik nap

Hertogenbosch. Kis város 40 km-re Eindhoventől. Van benne egy bazi nagy katedrális, egy piac, egy erőd és a középkorból itt maradt város. Nem az autópályán megyünk, ezért látunk holland vidéket. Gyönyörű! Őszi színek, kis falvak, inkább kis települések, de mindenhol a természet.

Eindhoven. Őszintén szólva pocsék város. Semmi látnivaló, régi cucc bár van a közepén egy nagy templom. Van még ez-az, de nem vagyuk rá kíváncsiak. A város kellős közepén nagy bevásárló utca hálózat, nagyobb mint Budapesten a Váci utca és ott van minden márka. Van Média-Markt és van bevásárló központ is. Láthatólag az itteni népek nem olyan elegánsak, mint Hágában. Több a prolinak kinéző. Miután kimászkáljuk magunkat elmegyünk haza. Kaja, pia, alvás. Hajnali kelés, mert autót le kell adni és ki kell érni a repülőtérre.

Negyedik nap, hazaút.

Fél hatkor kelés, egy kis szendvics, kávé. A kv a ház ajándéka volt. Be a kocsiba, adjuk le 7-kor. Hét előtt ott vagyunk, de minden zárva. 7 után 15 perccel telefon a megadott számon, hogy itt állunk és vegye már át valaki az autót és vigyen ki a repülőtérre, mert lekéssük a gépet. Vita a telefonban, várjunk negyed órát.
Morcos banya megérkezik háromnegyed 8-kor. Egy szót sem szól, int hogy beszállás és ide a kulcsot. Repülőtér 8 perc múlva. Semmi elköszönés vagy bocs. Green Motion. Pocsék szolgáltatás, Citroen C3 nem túl jó autó.
Repülőtéren az automata CheckIn betojik, majd megjavult és becsekkolunk. Meg háromnegyed óra az indulásig. Starbucks kv. Végre beszállunk és felszallunk. Mindjart odaérünk!

Itthon felvesz a transzfer busz és elvisz a kocsihoz. Megérkezünk haza.

mi volt a legjobb? A tengerparti üldögélés Hágában!