Midway - filmkritika

Ez az a film, amely az amerikai hősöket hősöknek tünteti fel a japánokat pedig rendes embereknek és nem szörnyeknek. Sokan fanyalognak az ilyen filmektől, mert úgy gondolják, hogy a háborút dicsőítik, holott abban nem volt semmi dicsőíteni való. Az azonban történelmi tény, hogy a japánok tényleg lebombázták Pearl Harbourt, ott sok ember meghalt és odaveszett a Csendes Óceánon lévő amerikai flotta jó része, de nem döntő része.

A filmben nincsen túl sok érzelgősség, bár a végén vannak ilyen jellegű jeneletek. A jelenetek megfelelő ritmusban váltják egymást. A háborús akciók és a rövid párbeszédek ritmusa hozza magával a film nézhetőségét. A harci jelenetek tele vannak CGI-vel, de hát ez a legjobb és legolcsóbb módja ma már ilyen jellegű film készítésének. A zene annyira diszkrét és hősies amennyire kell. Amikor lángolnia kell valaminek, akkor lángol. Néha túlságosan is, de ez ízlés kérdése.

A feleségek olyan 1942-es verziójú feleségek, szépen kisminkelve. Persze ahogyan az lenni szokott és a történelemben is így volt az amerikai repülők elsüllyesztették mind a 4 japán repülőgép anyhajót, amitől a japán flotta hadereje végzetesen legyengült és többé már nem is igazán tért magához.