John Wick 3. rész - Parabellum kritika

Megnéztem ezt a részt is, miután az első kettőt láttam már és az első kifejezetten tetszett, a második is hozta a szintet. Most nem tudtam eldönteni, hogy a maga véres komolyságában nézzem a filmet vagy egy groteszk fekete humorral átitatott parádét figyeljek.

A film felépítése: 10 perc gyilkolás majd 2-3 perc követhetetlen és érthetetlen párbeszéd, amelynek gyakran se füöle-se farka, majd ugyanez ismétlődik. Már az első jelenetekben közelrő szétlőtt agyú emberek hullnak, kések a hason mennek be és a háton jönnek ki, tökön lőtt ember jajgat, a koponyába ököllel beütött tőr és ehhez hasonló ötletek tarkítják a verekedéseket. Természetesen élethűen kelepelnek a pisztolyok, géppisztolyok és egyéb fegyverek is. A nagy gyilkolászások között elvétve egy-egy csendesebb jelenet. Ilyen, amikor Wick segítséget kér az orvosától, majd az orvos kérésére kétszer belelő, mondván úgysem hiszi el senki hogy időn túli volt a segítségadás.

A gyilkoló orgiában beálló csendek mindegyike is csak előkészület a következő öldöklésre.

A film sztorija érthetetlen. Azt elfogadom, hogy a Continental Hotelben tilos ölni és Wick valakit kinyírt gyakorlatilag önvédelemből, ezért menekülnie kellett. A Felsőbbség ezért vadászengedélyt ad ki rá. De ki az a felsőbbség, akinek a képviseletében egy rövid hajú barna csaj kopog a béna cipőjében és mint a Halál angyala hozza az ítéleteket? Ez nevetséges. Azon gondolkoztam, hogy a hétpróbás gyilkosok miért nem lövik a harmadik szavára agyon és hagyják a kutyáknak. Ehelyett meghunyászkodnak, tárgyalgatnak. Az undok barna pedig kicsapja a mobiltelefonját és 10 percen blül megindul a szuperpáncéllal felfegyverzett bérgyilkos kommandósok (vagy ki tudja, hogy honnan jöttek) hada. Persze Wick és társai apró hőscafatokat alkotnak belőlük rövid idő alatt.

Amikor Wick elindul, hogy megkeresse a fő-fő-fő főgonoszt megint csak kissé elképedtem. A sivatag kellős közepén üldögélő jóképű arab úrban találta meg, aki bár láthatólag mesés gazdagság tulajdonosa, de szerintem egy F-16-os bármikor sivatagi homokot tudna készíteni a sátrából, tevéiből, szóval a birodalmából.

Wick nyavajgása a felesége emlékéről kiütötte a biztosítékot nálam.

Összességében egy végletekig gyilkolászós filmet láttam, az értelem halvány szikrája nélkül, amiben persze a végén győz a jó. Igaz, hogy lelőtték és zuhant három emeletet a flaszterra, de a város sötét csavargó erői összeszedték és meghagyták a negyedik részhez a folytatás lehetőségét.

Nem szeretném, ha lenne folytatás, mert

  • a történet már annyira ellaposodott, hogy történetet belecsiholni olyan, mintha a Csillagok háborúja 23-ik részét szeretnénk megalkotni;
  • a hajdani Neo a Mátrixból jól karatézó Keanu Reevesből mára csak csoszogó, csetlő botló öregember lett;
  • a fentiek miatt egy olyan filmet tudnék elképzelni, amelyben nincsenek párbeszédek csak öldöklés;
  • ...és a fentiek miatt erősen ZS kategóriás lenne a következő rész és nem hozná vissza a befektetett pénzt.