Milyen húrokat használjunk

A gitároknál alapovetően három típusú húr létezik

Acél húr nikkel bevonattal vagy a nélkül

Az elektromos gitárhúrok három legvékonyabb húrja tiszta acélhuzal, a három legvastagabb húr pedig nikkellel van bevonva. Az acél húrok fényesebben élénkebben szólnak, mint a nikkelezettek. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a zenében az acélhúrok hanja jobban átjön, mint a nikkelezett társaiké.A nikkelezett húroknak több a teste, mit az acélhúroknak. Ennek hatására a régebbi zenei stílusoknál jobb ezt használni. Például blues esetén érdemes ezt használni, illetve érdemes kíséretre is ezt használni. A nikkelezett acél a két véglet közötti középutat jelenti. Ha halk zene van, akkor a nikkel miatt több lesz a test a húrokban, a hangos pengetésnél pedig megjelenik az acél hangja. A tiszta acél húrok kiválóan illenek azokhoz a műfajokhoz, ahol agresszív hangra van szükség, például a metal, a rock és a country, a nikkel húrokat pedig a melegebb és lágyabb esetekben hazsnálhatjuk, mint például a blues vagy bármely más kevés torzítással játszott műfaj.

Bronz vagy réz bevonatú

Az elektroakusztikus gitárokon, vagy akusztikus gitárokon két fő húrtípust használunk: sárgaréz vagy bronz bevonatút. A húr belseje acél, és a bevonat más. A kétféle húr hasonló érzéseket kelt a hallgatóban. de a hangzás azért más.

A sárgaréz húrok mindig fényesebbek, mint a bronz húrok. Sok réz húr tartalmaz „80/20” bronzot, de az eredmény majdnem ugyanaz. Ez fényes hangot ad a húroknak, de ha olyan gitáron használják őket, amelyek eleve magas hangban gazdag hangot ad vissza, akkor kicsit bádogos lehet a hangzás. A legjobb eredmény elérése miatt ezeket nagy méretű akusztikus hangszereken lehet használni, ahopl a test adja a mély hangokat.

A foszfor bronz húrok melegebb hangzásúak, egyszerűbb magas hangokkal. Ezt akkor érdemes használni, ha lágyabb hangzást akarunk, mint például folk zene vagy ujjal játszott gitározás. Érdemes ilyenkor kisebb testű gitárt használni.

Tehát alapvetően, ha élénkebb hangzást szeretne, válassza a réz (80/20 bronz) gitárhúrokat. Ha gazdagabb és lágyabb hangot szeretne, akkor a foszfor bronzhoz járjon.

Nylon

Akusztikus, klasszikus gitárokon használjuk. A klasszikud gitárokra soha ne tegyünk acél húrokat, mert ezek a hangszerek a feszítést kevésbé tolerálják. A hang minőségét a gitár teste adja, mint maga a húr. Az új húrok mindig fényesebben szólnak, mint a használtak. Gyakrabban is kell cserélni ezeken a gitárokon a húrokat.

A húrok felépítése és a hangzás

Ökölszabály, hogy minél vastagabb egy húr, annál melegebb a hangja. A vékony húrnak fényesebb a hangja, de kevesebb a "dög" benne. A vékony húrokon könnyebb játszani, jobban nyúlnak, könnyebben szakadnak!

A vékony húrok legvékonyabbja (E) 0,09 mm átmérőjű, a vastagabbak 0.10, 0.11, 0.12.  A 0.10-es húrok a középutat jelentik a két véglet között.

A húrmag

A húrmag a huzal belseje. Van hatszögű (Hex) és kerek. A Hex húrok fényesebbek, hangosabbak, viszont merevebbek is.

A tekercselés a magon

A vastagabb húrokon a vastagságot a húrmagra tekercselt bevonat adja, ami lehet kerek, lapos és fél-kerek.

A lapos húrokat leginkább jazz gitárosok használják, mert sötét hangzást adnak. Nehéz rajtuk játszani rockot vagy bluest. A fél-kerek bevonat átmenet, de a rock zene esetén a kerek bevonatot szokták használni, mert  jól játszható és fényes hangot ad.

A basszusgitárosok esetén ez kevésbé számít, ezért ott a fél kerek bevonat jó lehet.

Bemutató: https://www.youtube.com/watch?v=etYmve1EIWU

A húrok élettartalmának meghosszabbítása

Játék közben az ember izzadsága átadódik a húroknak. Mivel az izzadság kissé savas, ezért az korrodálja a húrok felszínét, és beszivároghat a húr belsejébe is. Az izzadtság az ujjainkon lévő kosszal együtt megül a gitár fogólapján és alapvetően és hosszú távon befolyásolja a játék élményét.

Érdemes minden használat után egy tiszta ruhával áttörölni a húrokat, letörölni az izzadtságot a húrokról és időnként a fogólapot is letisztítani.

Még akkor is, ha nem vagyunk húrszaggató gitárosok, legalább évente cserélni kell a húrokat a gitáron.