Oroszlánkirály - remake

Ma néztem meg az Oroszlánkirály (Lion King) remake verzióját. Az eredeti változat a 90-es évek elején jelent meg, tisztán animációval és akkor egy kor gyerekei, tinédzserei és ifjú felnőttjei látták (sokszor a gyerekeikkel együtt).

A jelenlegi verzió az eredeti forgatókönyvét szinte egy-az-egyben lekövette, vagyis a történet minden egyes jelenete ugyanaz. Persze lehet, hogyha egymás mellett futtatnám a régi és az új filmet találnék különbségeket, de a lényeg ugyanaz.

A történet ugyanúgy felkavaró, izgalmas - főleg egy tizenéves vagy annál fiatalabb korosztálynak. A dicsőséges múlt után jön az árulás. A kis Szimba aranyos és a nagy Szimba pedig tekintélyes ifjú kitály. A végén van elérzékenyülés és dráma, ahogyan Szimba, az oroszlánok, a trónbotorló és a sakálok, hiénák egymással hadakoznak. A végén pedig a régi/új király kimegy a szokásos kifutóra. Természetesen az ős időkben a királyságban zöld a fű és mindenhol boldog antilopok és zsiráfok legelnek. Amikor a trónbitorló uralkodsik, akkor kiszáradt föld, csontvázak és szürke, hideg kiszáradt területet látunk. Amikor győz a jó, akkor megint zöld a fű...

A szereplők a korábbi hasonló filmekhez képest hitelesebbek, hála a legújabb számítógépes szoftvereknek. Az alakok nem a levegőben ugrálnak, hanem a talajon, nem mozog a talaj gyorsabban vagy lassabban, mint ahogyan futnak rajta. Vannak furcsa, meglepő, de érdekes jelenetek, mint például, amikor a vadkan tátott száját nézzük egy bogár szemszgéből, amit éppen bekapnak. Az oroszlánok izomzata kidolgozott és mozgás közben is megfelelően feszül. A vaddisznó hiteles és vicces, de sajnos a "Neked csak vadkan vagyok!" duma kimaradt vagy elkerülte a figyelmemet. A varázsló pávián is nagyon jól kidolgozott, érdekes figura és megfelelően hozza a sejtelmességet, ahogyan a korábbi filmben is.

A szinkronhangok a korábbi verzió hangjai voltak. A betétdalok az eredeti Oroszlánkirály dalai voltak. Talán most nem is vették fel őket, hanem a régieket keverték újra. ezt nem tudom, de most is jól hatnak. Sajnos a magyar szinkronszövegek szerintem nem elég jók és a hangzás sem elég jó.

Összességében érdemes megnézni még azoknak is, akik 20-25 évvel ezelőtt látták, mert legalább ugyanolyan jól hat. Az aprónépnek pedig biztosan izgalmas lesz a látványvilág és a történet miatt.