Szakdolgozati témák 2007-2008 - Műszaki informatikai mérnökasszisztens képzés

Az alábbi szakdolgozati témákat ajánlom az informatikai mérnökasszisztens osztály részére. Ezeken a témákon kívül bármilyen további témát is el lehet fogadni, amennyiben

1. az iskolában tanult a témáról valamilyen tantárgy keretében a hallgató,
2. informatikai jellegű téma.

Nem elfogadhatók azok a témák, amelyeknek informatikai aspektusa nincsen, vagy csak a dolgozat dokumentációjának megvalósítására szorítkozik (hangfal, gitárerősítő, stb...). A szakdolgozatnak valamilyen újdonságot, önálló feladat megoldását vagy egyéb tényeket kell tartalmaznia.

Témák

 • PHP alapú képgaléria program.
  A Windows+Apache+Mysql­+PHP alapú rendszerek bemutatása, egy kpgaléria szoftver kifejlesztése. A Program jelenítse meg egy könyvtárba betett képeket sorrendben, és egyéb képgaléria szoftver paramétereinek is feleljen meg.

 • Egy tetszőleges CMS rendszer kialakítása osztályközösség részére (Drupal, Joomla, e107, Wordpress)
  A dolgozat tartalma a CMS rendszerek általános tulajdonságainak leírása, egy konkrét rendszer vázlatos bemutatása és egy konkrét rendszer a feltételeknek megfelelő kidolgozása.

 • A számítástechnikai rendszerek biztonsága
  Az esszé jellegű dolgozatban a vizsgázó vizsgálja meg az internetes informatikai rendszerek tipikus biztonsági problémáit. A dolgozat zsólhat egy speciális terület, például a weboldalak biztonságáról, vagy a desktop rendszerek biztonságáról, vagy akár szerverek biztonságáról is.

 •  A számítógépek biztonságos működtetése
  Esszé a munkaállomások és/vagy a szerverek biztonságáról, különös tekintettel az adatok megőrzésének biztonságára

 • Személyes, adatbázis háttérrel rendelkező dinamikus honlap
  A dolgozat tárgya az elkészült honlap. A vizsgázó a dolgozatban ismerteti a honlap készítése során használt modern technológiák f?bb jellemzőit.

 • Milyen lenne a jó iskolai honlap?
  Korábban megírt dolgozat témájának továbbvitele, folytatása, esetleg ajánlás, amelyben a legújabb webalkalmazásokkal kapcsolatos trendeket tárgyalja meg a szakdolgozat írója. Felmérés jellegű dolgozat, amelyben a vizsgázó interjúk, felmérések segítségével összeállítja az "ideális" iskolai honlapot.  A dolgozatban nem az esztétikai jellemzőket mérjük, hanem Elsősorban azokat a funkciókat és tartalmakat, amelyek a diákság szempontjából értékesé tesznek egy honlapot

 • Iskolánk honlapjának egy bizonyos szempont szerinti bővítése
  A szakdolgozat készít?je az iskola honlapját egy olyan szolgáltatással bővíti, amely az iskola életében nagy szerepet játszhat. A funkció meghatározása későbbi.
 • Szabad szoftverek a fizetős szoftverek ellen
  Összehasonlító jellegű dolgozat, amiben egy oktatási intézmény számítógépes környezetét tervezi meg a vizsgázó, szabad felhasználású szoftverek és fizetős szoftverek segítségével.  A vizsgázó figyelembe veszi a beszerzési, konfigurációs és karbantartási költségeket is.

 • Munkaerőpiaci helyzetkép az informatika területén
  A szakdolgozat felméri és bemutatja a jelen környezetben a informatikai szakmák munkaerőpiaci lehetőségeit, a különböző távlati lehetőségek aspektusában és a különböző szakmák tekintetében.

 • Informatikai cég üzleti terve
  A szakdolgozat egy informatikai cég üzleti tervét írja meg. Az üzleti terv része a lehetséges tevékenységek leírása, a bevételek és költségek, továbbá más erőforrások szükséges mennyiségét.

 • Egy iskolai adminisztrációs feladat számítógépes megvalósítása
  Az iskola életének velejáró része az iskolai adminisztráció. A szakdolgozat készít?je hozzon létre egy olyan szoftverterméket, amely valamely szabványos formátumban megadott bemeneti adatokból egy adminisztrációs feladatot elvégez (Órarendkészít? programból automatikusan órarendet generál). Iskolai hiányzásokat automatikusan összesít egy osztályban. az iskolai beléptet? rendszer adatbázisát feldolgozza a hiányzók és késők szempontjából. stb...
 • Egy intézmény két telephelyének összeklöttetése informatikai rendszerrel.
  Az iskola két telephelye között létrehozandó információs kapcsolat VPN segítségével. A két telephely összeköttetésének automatikus és biztonságos megvalósítása (LINUX vagy CISCO alapokon vagy más alapon)