Utálom, ha Zoltánoznak!!!

Zoltán anyukájával

Az utóbbi években elterjedt az, hogy ismeretlenek emailen, telefonon keresztül megszólítanak a keresztnevemen, Zoltánoznak. Főleg azokat utálom, kik egyébként semmitmondó tt@freemail.hu email cím mögé bújnak. Ezt egy-két generációval ezelőtt úgy fejezték ki, hogy "nem őriztünk együtt disznót...". Honnan gondolják azt, hogy ezt szívesen veszem?

Tudom, hogy bizonyos coach tanfolyamokon, banki és ügyfélkapcsolati továbbképzéseken azt mondják, hogyha felhívnak, keresnek engem, akkor szólítsanak a keresztnevemen, mert akkor bensőségesebb, elfogadóbb leszek.

Azt is tudom, hogy azok, akik éppen csak tanulják az angolt elájulnak attól és azt hiszik, hogy az angolban mindig tegezik egymást az embert, mert a "you" azt jelenti, hogy Te, vagy Ti. Elfelejtik, hogy az angolban a Mr. , Mrs, Miss Smith jelenti a magázást. pl. What do you mean about it, Mr. Smith? A tegezés pedig az, amikor keresztnevükön szólítják egymást az emberek. A filmekben is lehet hallani, hogy Hello, szólítson Joe-nak. Innentől tegeződnek.

Hát nem leszek, sőt a jöbvőben az ismeretlenek Zoltánozása esetén leteszem | lecseszem a telefont (a hívót), spamlistára teszem az email küldőjét. Ez persze körülbelül olyan, mint amikor egy ismerősöm a Fecebookon kioktat másokat, hogy egy vesszőt a szövegben hogyan kell írni. Ettől a dolog nem változik meg. Sajnálom, de ezt én nem szeretem és nem vagyok hajlandó eltűrni.

Szóval: Tisztelt Fábián Zoltán úr, Fábián Úr, vagy valami hasonló a megfelelő megszólítás.