Zaklatás

Az utóbbi időben a TV-ből, az újságokból és a rádióból is a nők zaklatása téma folyik. Elöljáróban megjegyzem, hogy soha életemben nem ütöttem meg nőt, nincs is szándékomban, nem szoktam beszólni nekik semmi trágárat, azaz tisztelem a nőket, mint embertársaimat, munkatársaimat, barátaimat, rokonaimat, szerelmetes társaimat.

Azt azonban furcsának találom, hogy minden olyan eseményt, amikor egy férfi kapcsolatot kezdeményez egy nővel lassan zaklatásnak hívnak! Biológiai szükségszerűség és fajunk és más emlős állatok tulajdonsága is, hogy a hímek kezdeményezőbbek, esetleg agresszívabbak, míg a nőstények visszahúzódóbbak, passzívabbak, ugyanakkor megmutatják, felkínálják magukat. Ez a párválasztási játék koreográfiája. Persze óriási szórás van a felek játékának intenzitásában, mértékében, módjában.

Tudom, hogy egyes nők megbotránkoznak azon, hogyha férfiak úgy azonosítanak egy másik nőt, hogy: "nagy mellű", nagy seggű, deszka, szőke, stb... Könyörgöm a nők hogyan azonosítanak egymás közt férfiakat? Az izompacsirta, a deltás, a szögletes állú, a formás seggű. Kedves hölgyek, ha a közvetlen környezetetekben ilyet eddig nem tapasztaltatok, akkor egy kicsit szélesebb körben kérdezősködjetek és higgyétek el találtok ilyen azonosítást.

Szerintem ebben semm kivetnivaló nincsen, mert mégiscsak a szem az elsődleges információszerző érzékszervünk és valóban csak úgy tudunk nem túl jól ismert embereket azonosítani, hogy külső jegyeiket használjuk.

A zaklatás témára visszatérve azt gondolom, hogy amikor egy férfi közeledni kezd egy nőhöz, akkor tulajdonképpen nevezhetjük zaklatónak, de inkább csak udvarlónak nevezném. Ha virágot küld a hölgynek, de száz darabot, ha bonbont ad, színházjegyet vesz neki az mit jelent? Zaklatást? Szerintem az érdeklődés kifejezése nem zaklatás. Persze ha a kérdéses hölgy elutasítja és ennek ellenére újra próbálkozik, akkor az már tekinthető zaklatásnak, de semmiképpen sem elítélendő egy ideig, mert a hormonok dolgoznak és nem adnak állj parancsot.

Nem hiszem, hogy a közömbösség és az agresszíó között lenne éles határvonal, amely elválasztaná a cselekedeteket zaklatáson innen és zaklatáson túli tettekre. Azt gondolom, hogy ez egy széles sáv, amelyet a mindenkor társadalmi szokásrendszer, a társadalmi környezet, a két fél egymáshoz való korábbi viszonya is meghatároz és elsősorban a felek személyes hozzáállásán múlik, hogy amit egy alkalommal az egyik túlzónak, a másik megengedhetőnek tart azt később minek nevezik.

És természetesen a nők is zaklathatnak fériakat.