BIOS leírás 1.

A gyakorta felmerülő problémák megoldásához elengedhetetlen az alapok ismerete. Természetesen támaszkodhatunk a tapasztalatainkra is, s így kísérelhetjük meg megoldani a gépünk működése közben jelentkező problémákat. Ugyanakkor e folyamat hatékonysága katasztrofálisan csökkenhet, ha a meghibásodást az alapismeretek hiányában próbáljuk meg kijavítani. Ekkor a felmerült gond okának keresése sokkal tovább tart, mint abban az esetben, ha rendelkezünk valamilyen tapasztalattal, ismerettel. Ebben a cikkben a számítógép egyik legfontosabb alkotóeleméről, a BIOS-ról lesz szó.

Ha úgy tekintjük a számítógépet, mint valamilyen élő szervezetet, akkor a BIOS (Basic Input Output System) a számítógép tudatalattija. Hiszen ebben találhatók mindazon információk, melyek előírják a PC-nek, miként reagáljon erre vagy arra az eseményre.

Akárcsak az élő szervezet, a számítógép is "ösztönösen" reagál némely eseményre. Ilyen lehet a klaviatúra billentyűjének lenyomása, a jel megjelenítése a képernyőn stb.

A BIOS nem más, mint az alaplapon elhelyezkedő integrált áramkörök összessége. A BIOS tartalmazza azokat a programokat, melyeket az operációs rendszer és más szoftverek használnak. Ezek segítségével biztosítja a szoftverek és a hardver közötti kapcsolatot. Ezenkívül a PC bekapcsolása, az indítás során a BIOS feladata a számítógép tesztelése (ez az ún. POST - Power-On Self Test), valamint az operációs rendszer merevlemezről vagy a floppyról való elindítása.

Annak érdekében, hogy biztosítsuk a számítógép helyes működését, a BIOS-nak ?ismernie? kell a gép paramétereit, valamint a jelenlegi konfigurációt. Ezt az információt a CMOS RAM (Complementary Metal Oxide Conductor RAM) tárolja. Ez egy speciális memória, melynek elektromos táplálását akkumulátor vagy elem segítségével oldják meg. Közvetlenül az alaplapon található. Ennek köszönhető, hogy a CMOS adatai a gép kikapcsolása után sem t?nnek el. Elgondolkozott-e már azon, hogy miért olyan pontos a számítógép órája? Ez a fentiekből következik.

Amint megértjük a BIOS lényegét, felmerül a következő kérdés: hogyan befolyásolják a BIOS paraméterei a számítógép működését? A BIOS-szal való kísérletezés során észlelhetjük a különbségeket, melyeket a különböző beállítások idézhetnek elő. Természetesen felmerülhet: nem változtattam meg beállításokat a BIOS-ban, a számítógépem mégis folyamatosan lefagy?

De hát ki tiltja meg, hogy megváltoztassa a BIOS beállításait annak érdekében, hogy kiküszöbölje az esetlegesen felmerült hibát?

Gyakran előfordul a következő helyzet. A felhasználó minden hiba miatt a Microsoft-ot okolja (helyesebben a Windows-t), ahelyett, hogy elgondolkozna: a probléma gyökerét esetleg egészen máshol kell keresni! Például a számítógép eladása során ?elfelejtették? helyesen beállítani a BIOS paramétereit.

Nagyon sok felhasználó megijed, amikor a számítógépe a bekapcsolás után furcsa hangokat hallat. Itt a következő a helyzet.

A számítógép bekapcsolása után, mint azt már említettem, a BIOS az indítás során elvégzi a rendszer tesztelését. Ha valamilyen hibát észlel, akkor megjeleníti a képerny?n a hiba kódját. Abban az esetben, ha ez a hiba olyan jellegű, hogy a rendszer további betöltése megszakad, megjelenik a sípoláshoz hasonló hangjelzés. Ez a jelzés segíthet bennünket abban, hogy megtaláljuk a teszt során észlelt hiba okát.

Segíthet ilyenkor a Reset, a különböző csatlakozók ellenőrzése. Ha ez sem segít, akkor ismernünk kell, hogy a hangjelzések mit jelentenek. Viszont a nem hozzáért? számára ezek nem árulnak el semmit a hiba jellegéről.

Alább közöljük a különböző hibajelzések jelentését.

Az AWARD BIOS jelzései:

Nincs hangjelzés. Elromlott vagy az alaplaphoz nem megfelelően van csatlakoztatva a tápegység.
Megszakítás nélküli hangjelzés. Rossz a tápegység.
1 rövid hangjelzés. Minden rendben.
2 rövid hangjelzés. Jelentéktelen problémák adódtak. A BIOS felkínálja a CMOS Setup indítását, mely során kiigazíthatjuk az eltárolt hibás beállításokat. ellenőrizze az adattároló és az alaplap közötti szalagkábel megfelelő csatlakozásait!
3 hosszú. A billentyűzet hibája. Indítsa újra a számítógépet!
1 hosszú+1 rövid. Probléma van a RAM-mal.
1 hosszú+2 rövid. Probléma van a videokártyával. Ez a leggyakrabban előforduló hiba. Ebben az esetben ajánlatos kivenni a videokártyát a csatlakozójából, majd pedig visszahelyezni. ellenőrizzük a monitor csatlakoztatását.
1 hosszú+3 rövid. Hiba történt a billentyűzet inicializálása során. ellenőrizzük a megfelelő csatlakoztatást.
1 hosszú+9 rövid. Problémák adódtak a ROM-memóriából történő adatok olvasása során. Indítsa újra a számítógépet!
Ismétl?d? hosszú hangjelzések. A RAM-memória nem megfelelően lett csatlakoztatva az alaplaphoz.
Ismétl?d? rövid hangjelzések. Problémák adódtak a tápegységgel. Tisztítsuk meg azt a portól.

Az AMI BIOS jelzései:

Nincs hangjelzés. Elromlott vagy az alaplaphoz nem megfelelően van csatlakoztatva a tápegység.
1 rövid. Minden rendben.
2 rövid. Probléma van a RAM-memóriával. Indítsa újra a gépet! ellenőrizze a memória moduljait!
3 rövid. Hiba van a memória Első 64 Kbájtjában. A teendők ugyanazok, mint az előbbi esetben.
4 rövid. Rossz a rendszer-timer.
5 rövid. Hiba a központi processzorban.
6 rövid. Rossz a billentyűzet kontrollere.
7 rövid. Hiba az alaplapban.
8 rövid. Hiba a videomemóriában.
9 rövid. A BIOS kontrollösszegének (CRC) hibája.
10 rövid. Hiba a CMOS-memóriába történő beírás során.
11 rövid. Rossz a külső cache memória (az alaplap slot-jain található).
1 hosszú+2 rövid. Hiba a videókártyában.
1 hosszú+3 rövid. Ugyanaz, mint az előző esetben.
1 hosszú+8 rövid. A videokártya hibája, vagy nincs csatlakoztatva a monitor.

A Phoenix BIOS jelzései:

1-1-3. Az adatok kezelésének hibája a CMOS-ban.
1-1-4. A CRC hibája a BIOS-ban.
1-2-1. Rossz az alaplap.
1-2-2. Hiba a DMA-kontroller inicializációja során.
1-2-3. A DMA-csatorna hibája a műveletek elvégzése során.
1-3-1. A RAM regenerációjának (refresh) hibája.
1-3-3. Hiba a RAM Első 64 Kbájtjának tesztelése során.
1-3-4. Ugyanaz, mint az előbbi.
1-4-1. Rossz az alaplap.
1-4-2. A RAM tesztelésének hibája.
1-4-3. A rendszer-timer hibája.
1-4-4. Hiba az I/O portnál.
3-1-1. Hiba a DMA második csatornájának inicializációja során.
3-1-2. Hiba a DMA Első csatornájának inicializációja során.
3-1-4. Rossz az alaplap.
3-2-4. A billentyűzet hibája.
3-3-4. A videomemória tesztelésének hibája.
4-2-1. A timer hibája.
4-2-3. Az A20 vonal hibája.
4-2-4. Hiba a csökkentett (save) üzemmódban. lehet, hogy hibás a központi processzor.
4-3-1. Hiba a RAM tesztelése során.
4-3-4. Hiba a PC órájában.
4-4-1. Hiba a soros port tesztelése során.
4-4-2. Hiba a párhuzamos port tesztelése során.
4-4-3. Hiba a co-processzor tesztelése során.

előfordulhatnak olyan szituációk, amikor kénytelenek vagyunk a BIOS alap (default) beállításait alkalmazni. Ez a következő esetekben fordulhat elő:

1. A számítógép nem reagál a bekapcsolásra.
2. A számítógép bekapcsol ugyan, de különös hangokat hallat és az operációs rendszer sem indul el.
3. A számítógép működik ugyan, de nem stabil: gyakran lefagy és nagyon lassú.
4. Meg kell újítani a BIOS-t.
5. El kell végezni a BIOS-ban a finom beállításokat, de elfelejtettük a jelszót.

Ebben az esetben három módszert alkalmazhatunk:

- Törölni a BIOS beállításait az alaplapon található kapcsolók segítségével. A legmegbízhatóbb módszer.
- Megtehetjük ugyanezt az erre a célra kifejlesztett szoftverek segítségével.
- Megpróbálhatjuk az univerzális jelszavakat (különböző BIOS-ok esetében más és más).

Tehát a BIOS paramétereinek lenullázása az alaplapon le? kapcsolók segítségével, illetve a hardver gyártója által javasolt paraméterek használata nem nagyon komplikált módszer.

A kapcsolók az akkumulátor (elem) mellett találhatók az alaplapon.

Ugyanilyen hatást érhetünk el, ha a CMOS Setup Utility programban kiválasztjuk a Load Defaults BIOS menüpontot.

Abban az esetben, ha nincs akkumulátor, a következő módszert alkalmazhatjuk. Kapcsolja ki a számítógépet! Szorítson hozzá a számítógép fém vázához egy szigeteléstől alaposan megtisztított vezetéket, a másik végével (amit szintén megtisztítottunk a szigeteléstől) pedig érintse meg külön-külön a nagyobb IC-k (a központi processzor kivételével) kivezetéseit. Egyenként, külön-külön. Ha az alaplapon található 24 kivezetéssel rendelkező IC, akkor kezdje azzal. Ezután kapcsolja be a számítógépet és bizonyosodjék meg arról, hogy a BIOS paraméterei megváltoztak.

Meg kell még említeni, hogy a paraméterek megváltoztatása hardverek segítségével csak akkor lehetséges, amikor a számítógép ?házát? fel lehet nyitni. Ezt akkor tehetjük meg, ha nincs jótállás, vagy pedig az lejárt.

A szoftver által történő paraméterváltoztatás akkor a legaktuálisabb, amikor valamilyen oknál fogva nem lehet felnyitni a computert. Több ilyen módszer is ismeretes.

Lássuk a legnépszerűbbeket.

Az Első módszer

A módszer lényege az, hogy megváltoztatjuk a kontroll (CRC) összegét, mely a CMOS memóriában található. Ennek az lesz az eredménye, hogy a számítógépen a következő indítás során a BIOS paraméterei a gyári alapértéküket veszik fel. A jelszó törlődik, vagy átalakul univerzális jelszóvá (BIOS-típustól függ).

Ehhez a 70H portba 10H és 2FH közötti értéket kell beírnunk. A 71H portba pedig bármilyen, a korábbitól eltérő értéket. Ez Pascal-nyelven így néz ki:
Port[$70]:=$10;
Port[$71]:=Port[$71] xor $FF.

Második módszer

Ugyanaz a lényege, mint az előző módszernek, csak ebben az esetben a Debug-programot használjuk, amely az operációs rendszer része. A parancsok, melyeket ennek a programnak a futtatása során végre kell hajtani, a következők:

Debug
-O 70 17
-O 71 17
Q

Harmadik módszer

Hozzunk létre egy szöveg-fájlt, melynek tartalma a következő:
178, 112, 50, 246, 176, 46, 238, 66, 50, 192, 238, 205, 32.

Ebben az esetben a számok a mikroprocesszor parancsainak kódjait jelölik. Ezeket a számokat úgy kell beírni, hogy közben lenyomva tartjuk az <Alt> billentyűt. Nevezzük át a kapott fájlt .com kiterjesztésűre, majd futtassuk le.

Negyedik módszer

Alkalmazzuk az erre a célra készült programokat a BIOS jelszavának feltörésére.

Alább soroljuk fel azokat a jelszavakat, melyek használhatók a különböző BIOS-ok esetében.

AWARD BIOS

2.50 Verzió: AWARD_SW, j262, TTPTHA, 01322222, KDD, ZBAAACA, aPAf, lkwpeter, t0ch88, h6BB, j09F, TzqF.

2.51 verzió: AWARD_WG, j256, BIOSTAR, HLT, ZAAADA, Syxz,?award, 256256, alfarome, SWITCHES_SW, SZYX, t0ch20x.

2.51G verzió: g6PJ, j322, ZJAAADC, Wodj, bios, biosstar, h6BB, HELGA-S, HEWITT, RAND, HLT, t0ch88, zjaaadc.

2.51U verzió: 1EAAh, condo, biostar, CONDO, CONCAT, djonet, efmukl, g6PJ, j09F, j64, zbaaaca.

4.5x verzió: AWARD_SW, AWARD_PW, 589589, PASSWORD, SKYFOX, AWARD SW, award.sw, AWARD?SW, award_?, award_pc, ZAAADA.

6.0 verzió: AWARD_SW, lkwpeter, Wodj, aPAf, j262, Syxz, ZJAADC, j322,?award, TTPTHA, KDD, HLT, 01322222, ZAAADA.

AMI BIOS

AMI BIOS jelszavak

AMI, SER, A.M.I., AMI!SW, AMIPSWD, BIOSPASS, aammii, AMI.KEY, amipswd, CMOSPWD, ami.kez, AMI?SW, helga?s, HEWITT RAND, ami`, AMISETUP, bios310, KILLCMOS, amiami, AMI~, amidecod.

Ezenkívül a paraméterek lenullázása megtörténhet abban az esetben is, ha a számítógép bekapcsolása után alkalmazzuk a <CTRL>+<Alt>+<Del>+<Ins> billentyű-kombinációt, vagy csak az <Ins> billentyűt (ezek után a BIOS kódja az AMI_SW lesz).