SoundBlaster X-FI XtremeMusic & GForce FX5500 hardver konfliktus

A közelmúltban vettem egy SoundBlaster X-FI XtremeMusic hangkártyát a jó öreg PC-mbe és azt gondoltam, hogy milyen jó lesz nekem. Miután betettem a megfelelő üres PCI slotba az újraindítás után a képerny? 640x480 16 színben jelent meg és közölte a Sajátgép/Harver/Videokártya résznél, hogy nincs elég er?forrás a kártyának.

Ilyenkor a szokásos menetek, tedd át a kártyát a másik slotba, állítsd be fixen az IRQ-kat - nem változott semmi. Ezt kezdtem sejteni, hogy nem az IRQ-kal van a probléma. Miután a legfrissebb driverek sem oldották meg a problémát sem a videokártya, sem a hangkártya oldalán a megoldás a következő volt:

Megoldás:
Az alaplapon a videokártyánál három dolgot lehet állítani:
- Az AGP sebességes 2x, 4x, 8x - ezt nem bántottam
- A PCI slot vagy az AGP slot induljon először - Alapesetben az AGP indul előbb, mivel nincsen PCI-os videokártya a gépben - Átállítottam PCI-ra
- Mekkora legyen az Apertura Size - 64MB, 128 MB, 256 MB - Mivel a videokártya 128 MB-os, ezért ennyi volt beállítva => átállítottam 256MB-ra

A videokártya is elindult.
Tanulság az, hogy valószín?leg nem az IRQ-k lefoglalásával volt problémája a rendszernek, két eszköz ugyanarra a területre lapozta az I/O területét, így akésőbb induló már nem találta meg a megfelelő területe, vagy a később induló már nem tudta megváltoztatni az I/O területét.
Azt gyanítom, hogy a hiba az SB kártyában van.