Basszusgitár tanulás 01 - a hangszer

bassgitár

A hangszer felépítése

Hangolás

A basszusgitár eredetileg a bőgőből fejlődött ki. Hagyományosan E-A-D-G hangokra hangolt basszusgitárokat hallunk. A hangszer legalacsonyabb hangja 41,25 Hz-en szól. Ez olyan mély hang, hogy a hangszer egy oktávval feljebb lévő felharmonikusa adja meg a hangnak a magasságérzetét.

Az 5 húros basszusgitárok hangolása általában H-E-A-D-G és a hat húrosaké H-E-A-D-G-C.

Az 5. húrt speciális esetekben használják, ha a hangnem megköveteli az E-nél alacsonyabb kíséretet. Ettől a hangzás sötét, mély tónusú lesz.

A 6 húros hangszerek esetén a felső húrt a virtuózok szokták használni, szólók játszására, hiszen annak a hangja már a szólógitár felső E húrának a hangtartományába esik.

Test

A basszusgitár teste tömör fából van és csak az elektronika részére alkotnak üreget a testében. Az előlapon a húrláb található, ami a húrok egyik végét tartja. Ez rozsdamentes acélból készült szerkezet. Minden egyes húrt külön tartószerkezet állít be, amely tartószerkezeteket két csavarral lehet állítani. Az egyik a húr hosszát állítja, a másik pedig a húr magasságát. A hangszer húrjainak hossza 32" vagy 34". A hangszer előlapján található típustól függően egy vagy két hangszedő (ezek szerepére majd később kitérek) és több potméter. A potméterekkel a hangszedők hangerejét és hangszínét lehet szabályozni.

A basszusgitár teste és nyaka általában csavarokkal van összeillesztve.

Nyak

A hangszer nyaka szélesebb, mint egy szólógitár nyaka és általában enyhén domború. A húrok közötti távolság a gitár nyakának végén kisebb, mint a gitár testénél. A gitárnyak végén van a fej, amelyen a gitár hangolókulcsai találhatók. A hangolókulcsok a szólógitárokhoz képest itt is robosztusabbak, szintén rozsdamentes acélból vannak. Nagyon fontos ennek az anyaga, ugyanis a basszusgitár húrok sokkal nagyobb erőt fejtenek ki az alkatrészekre, mint a szólógitár húrjai.

A gitár nyakán találhatók a bundok, amelyek a húr lefogásakor megadják a megfelelő hangmagasságot. Egy húron a bundok lefogásával félhangonként emelkedik a lejátszható hang magassága. A bundok távolsága változik, ahogy egyre magasabb fekvésben játszik a zenész.

A bundok magassága és keresztmetszete is változó lehet. Általában elmondható, hogy minél alacsonyabbak a bundok, annál könnyebb lefogni a hangokat. A bundoknak egyenletes magasságúaknak kell elnniük, Hosszabb használat esetén Előfordul, hogy egyes bundok jobban lekopnak, mint mások. Ekkor egyes hangok lejátszásakor a következő bundhoz hozzáér a rezgő húr és zörgő hangot ad. Ha több fekvésben is ilyennek találjuk a hangokat, akkor lehet, hogy a bundokat meg kell csiszolni, hogy egyenletesek legyenek vagy újra kell bundozni a hangszert. Az is lehetséges, hogy nincsen jól beállítva a hangszer.

Léteznek az úgynevezett frettless vagyis bund nélküli basszusgitárok. Az ismertebb jazz zenészek közül először Jaco Pastorius kezdett ilyen hangszeren játszani. Az ilyen hangszer hangja hasonlít a bőgőére. A játék közben a csúszások sokkal simábban mennek, mint a bundos hangszeren. sokkal "érzékibb" lehet a hang. Nehezebb rajta játszani, ugyanis a húrt pontosan ott kell lefogni, ahol az érintő lenne. Már kis eltérés is hamis hangot eredményez.

A basszusgitár nyakában ugyanúgy, mint a szólógitárokéban van egy acélpálca (némelyik típusban kettő is volt), amelynek az egyik végén egy imbuszkulccsal állítható csavar található. Miért van erre szükség? Mivel a vastagabb húrok miatt nagyobb erő húzza a gitár nyakát, továbbá az időjárás és a nedvesség is befolyásolja a hangszer viselkedését, ezért az tapasztalható hogy néha be kell állítani a hangszert.

A basszusgitár nyakának beállítása

Első lépésként hangoljuk be a hangszert. A gitártesten lévő csavarokkal a húrokat hozzuk egy magasságba, esetleg a két középső húr legyen egy kicsit magasabban (0,5 mm!), mint a két szélső, ha a gitár nyaka domború.

A gitár testében lévő acélpálcát a hangszerhez adott imbusz kulccsal lehet állítani. Ha balra forgatjuk a kulcsot, akkor a gitár nyaka hosszában homorúvá válik, míg jobbra forgatva domborúvá válik. Az a jó, ha a kifeszített húrok húzása és az acélrúd beállítása eredményeként a gitár nyaka egyenes. Mivel a különböző húrfajták másképpen feszítik meg a nyakat, ezért húrcsere után érdemes a beállítást újra elvégezni. Az acélpálcát úgy állítsuk, hogy közben a húrokat leengedjük, hogy ne legyen túl nagy a feszítő erő. Utána vissza kell hangolni a húrokat.

Ezután kezdjük a húrokat a gitártesten lévő csavarokkal lejjebb engedni. Miközben állítunk egy kicsit nézzük végig, hogy a húr minden fekvésben zizegés nélkül szól-e (a következő bundon nem zörög-e a húr) . Ha elértük azt a határt, hogy a húr megpengetésekor már zizegő hangok jelennek meg valamelyik fekvésben, akkor gy kicsit emeljük meg a húr magasságát. Ezt minden húron tegyük meg. Figyeljünk arra, hogy a mélyebb húrok (A, E, esteleg H) megpengetésekor nagyobb a húr kitérése, tehát ott előbb zizeg. Ezeket a húrokat kissé magasabban kell tartani.

Mivel a húr magassága befolyásolja, hogy mennyire nyúlik meg a húr a hang lefogása küzben ezért ekkor a húrhosszon is állítani kellhet. A húrhossz akkor helyes, hogyha az oktávnál (12. bund) lefogott hang magassága ugyanolyan, mint az üveghangként megpengetett húr hangmagassága (üveghang az, amikor a húrt úgy pengetjük meg, hogy az ujjunk hegyével a húrt a1/2, 1/3, 1/4 stb húrhossznál megérintjük. Ekkor csak a felharmonikusok szólalnak meg).

Ha alacsonyabb lesz a lefogott hang, akkor rövidíteni kell a húrhosszat, ha magasabb lesz a lefogott hang, akkor növelni. Figyelem, itt is csak miliméterekről beszélek!

Ezek után már csak a hangszedő(k) beállítása van hátra.

Hangszedők

Mik ezek a hangszedők, és hogyan működnek? Itt van egy részletes leírás róluk.

A basszusgitár húrlábnál ( bridge ) lévő hangszedője középtónúsú, viszonylag sok magas hang van benne. Funky vagy jazz zenében szokás használni, mint Jaco Pastorius.

A nyaknál lévő belső hangszedő általában mélyebb, vastagabb hangot ad. Ezt rockzenében használják inkább.

Ha a két hangszedő együtt szól, akkor jó kis flap technikával játszott funky kíséretet lehet előállítnai, mint például Marcus Miller.

Ha a basszusgitáros mégis szólóra vetemedik, akkor célszerű a húrlábnál lévő hangszedőt megszólaltatni, a jellegzetesebb hangja miatt.

A basszusgitároknál is létezik aktív elektronikával ellátott hangszer. Ebben az esetben a gitár testében van egy előerősítő, amely a gitárból kimenő jelet már kissé erősítve küldi ki. Ez jót tesz a zajoknak és a hangszínek szabályozásának.

Találkoztam olyan speciális hangszerrel is, amelynél a húrlábban található piezo-elektromos hangszedő van és amelynél a hangszín összes paraméterét egy elektronika állítja elő.

Hangszín állítása

A basszugitár jellegéből adódóan általában kevés felharmonikussal dolgozik. Amikor egy hangzást be akarunk állítani a gitáralapon a 40 HZ alatti hangokat le kell vágni, 300-400 Hz között emelni lehet egy kicsit, 500 Hz körül megint le kell vágni, mert a basszusgitár zörgő húrjai itt szoktak a legzavaróbban megszólalni. 2KHz körül lehet emelni a hangszínen, mert a finomságok így jönnek ki ha van saját szólama a hangszernek.

A basszusgitárosok általában a magas hangokat a hangszeren kicsit levágják kíséret alatt, viszont szólónál, vagy slap technikánál ráadják, hogy a csattogások minnél jobban kijöjjenek.

Milyen hangszert vegyünk?

A megszólaló hang minősége 90%-ban a zenésztől függ, de egy jó hangszer inspirálhatja a zenészt. Mielőtt megvásárolnánk egy hangszert, próbáljuk ki. Próbáljunk ki többet is, ugyanazon az alapon. Kérjünk el egy tuti hangszert (például 350e Ft-os Fender Jazz Bass) és azzal hasonlítsuk össze a hangzást. Ha az eladó nem akarja kézbeadni a hangszert, vagy az alapot, menjünk más boltba. Ha bármilyen okból nem tetszik egy hangszer, ne vegyük meg. Fontos, hogy milyen célra vesszük a hangszert.

A távol keleten összeszerelt hangszerek általában olcsóbbak, és eléggé precízek, jó ár/ érték arányúak. Az új hangszerek nyaka, húrjai általában nincsenek precízen beállítva, ezért azt nem is igazán tudjuk vizsgálni. A hangszer hangzását azonban meg tudjuk ítélni. Az amerikai új csúcsmodellek általában nem jó ár/ érték arányúak. Kezdőknek elegendő egy kb. max. 100e Ft-os hangszer. Egy ilyennel már tudunk tanulni, próbálni és koncertezni is.

A használt hangszerek esetén két kategóriát különböztethetünk meg. Vagy azért veszünk használtat, mert olcsó, vagy azért mert jó.

Az amerikában összeszerelt régi hangszerek azonban lélekkel rendelkeznek. Célszerűen nem a kezdők választják ezeket. Használtan is magas az áruk, de igazi mesterhangszerek is lehetnek.

A használt hangszerek másik kategóriája az, amikor valaki azért adja el a hangszerét, mert nem kell neki, vagy talált jobbat, vagy már nem zenél. Ezeknél a hangszereknél vizsgáljunk meg néhány dolgot, mielőtt megvennénk őket.

  • Ha a húrmagasság túl magas, akkor nézzük, meg, hogy lejjebb lehet-e engedni a húrokat. Azért magas-e, mert nem lehet lejjebb engedni vagy a gitár nyaka görbült?
  • Lehet-e szabályozni a gitár nyakát?
  • Milyen hangja van?
  • Az elektronika vizsgálatához azt javaslom, hogy nézzük meg menniyre zajosak a hangszedők, recsegnek-e a potméterek. A potméterek recsegése gyógyítható, akár otthon is.

A gitár testének alakja általában lényegtelen, design elem. A gitár nyakának keresztmetszete fontos. A domború fogólap jobban illik a zenész kezéhez, azonban az 5-6 húros hangszereknél a sok húrt már nem lehet így elhelyezni, ezért az ilyen hangszerek nyaka lapos, vagy csak enyhén domború. Én kifejezetten nem szeretem azt, hogyha magas bundok vannak a hangszeren.

Azoknak a zenészeknek, akiknek rövidebb ujjai vannak, javaslom, hogy eleve 32"-os nyakkal vásároljanak hangszert.

Nagyon jó hangszerkészítők vannak itthon, akik képesek világszínvonalú hangszereket gyártani. Ha van rá lehetőségünk és már túl vagyunk az első lépéseken megpróbálkozhatunk egy hangszer készíttetésével is.

A következő oldalon megnézzük, hogyan is érdemes megtanulni a hangszeren játszani.

Néhány link a sikeres basszusgitár tanuláshoz:

http://www.studybass.com/

http://berci.hu

https://numusician.com/learn-to-play-bass-guitar/#

Az alábbi cikk segítséget nyújthat a hangszer kiválasztásához (angol): https://beginnerguitarhq.com/bass-guitar/