Klubélet

A #rocksztár élet göröngyös, buktatókkal és lemondásokkal teli.

Magyarországon legalább 10 000 zenekar van, amelyek közül nagyon sokan azt gondolják, hogy ők lesznek a következő évtized rocksztárjai. Hát nem lesznek! A legvalószínűbb - főleg a vidéki zenekarok esetén - , hogy a lakóhelyük körülbelül 50 km-es körzetében játszhatnak kisvárosokban, lakodalmakon, ilyen-olyan falunapon és körülvbelül ennyi a feljutás lehetősége.

Valamivel jobb a Budapesten vagy a környékén élőkből álló zenekarok esélye az ismertségre. Elsősorban magában Budapesten és a körülbelül 80 km-es körzetében van körülbelül 50 olyan hely, ahol zenekarok léphetnek fel rendszeresen. Ezek általában kisebb klubok, kocsmák, ahol a közönség elsősorban nem az úri népekből áll, hanem az egyszerű sörözni, pálinkázni vágyó rocker fiatalokból és kevésbé fiatalokból. Ezekre a helyekre a zenekarok egy kis gyakorlás, egy kis demózás és valamicske tehetség után be tudnak kerülni, de ezen túllépni, fesztiválokra eljutni csak nagyon keveseknek sikerül - sikerülhet. Néhány ezek a közül a helyek közül: Big Bike, Liget sörbár, Legenda söröző, S8, Route66, Kacsa bisztró stb... Ezekben a klubokban vagy nincsen gázsi vagy csak nagyon kevés és nem mindenkinek. Általában egy ilyen koncertre maximum 25-40 eFt gázsi a maximum, amit lehet kapni.

A fesztiválokra vagy falunapokra eljutni viszonylag lehetetlen, de legalábbis nagyon nehéz. Egy városi falunapon a polgármester, főleg választási évben ki akar tenni magáért és a híres zenekarokat elhívja akár fél millió Ft-ért is, ha a pacal, a csülök, a sör, bor és pálinka mellett a népek meghallgatják a műsort és ő tud egyet villantani és jó étvágyat kívánni. Ilyen helyen van esélye annak, hogy a fő műsoridő előtt egy-egy helyi formáció is bemutassa tudását, mert ezzel az esemény lokálpatrióta jellegét lehet domborítani.

A nagy fesztiválok műsora már egy évvel a fesztivál előtt el kezd kialakulni. Egy nyári fesztiválra előző októberben kell jelentkezni, hogy esélyes legyen a bekerülés. A fesztiválon csak ismeretség alapján és/vagy nagy közönségtábor léte esetén lehet fellépni. Ha belegondolunk, hogy egy fesztiválon egy közepes fellépő zenekar gyakran 2-5 millió Ft-ot is kap egy fellépésre ez érthető. A külföldi vagy a magyar neves előadóknak egy fesztiválon a gázsija akár 2-10 millió Ft is lehet.

Hát ezért göröngyös a rocksztárok útja.

Aki azonban nem rockzenéből akar megélni, hanem csak zenélni akar, annak ott vannak az esküvők és egyéb falusi és családi rendezvények, ahol bulizenekarként felléphetnek a zenészek. Persze ez teljesen más repertoár és itt nem a művészkedés a lényeg, hanem az úri közönségnek tetsző tánczene és ritkábban bús/melankolikus balladák korrekt lejátszása. Ezzel azonban lehet pénzt is keresni.