SSH daemon telepítése

Az SSH daemon (server) egy biztonságos távoli hozzáférést biztosító programcsomag. Segítségével a Linux rendszerbe távolról is be tudsz lépni és el tudod végezni a megfelelő beállításokat. A telepítés után az SSH daemon azonnal elindul és a továbbiakban a rendszer indulásával egyszerre indulni is fog. A telepítés módja:

aptitude paranccsal

A Not Installed Packages/Net/Main/ssh elérési útvonalon lehet megtalálni a csomagot. A program g billentyű lenyomására letöltődik és települ.

Ha a gépre feltelepült, akkor az Installed Packages/Net/Main/SSH úton van

Utána egy távoli SSH kliens segítségével lehet kapcsolódni a géphez a szerverhez.

Ha Windowssal akarsz kapcsolódni, akkor a Windows gépre töltsd le a PUTTY nevű SSH kliens programot innen, majd a telepített linuxra be tudsz lépni vele. Az SSH kliens a 22-es porton csatlakozik az SSH szerverhez.

Mivel a hálózaton keresztül az SSH titkosítva küldi az adatokat, ezért a távoli hozzáférés is biztonságos. Még biztonságosabbá tudod tenni a hozzáférésedet, ha az SSH szerver elérését identity fájlhoz kötöd. Ez azt jelenti, hogy olyan fájlt kell generálnod, amelyet a notebookodra vagy arra az asztali gépre teszel, amellyel szeretnél csatlakozni az SSH szerverhez és az SSH szerver nem csak a usernév/passwordot fogja ellenőrizni, hanem a kulcsfájl meglétét is, amely minden user esetén más és más lehet.

Alternatív telepítési lehetőség: apt-get install ssh