Több zenekarban

FZ a sztár!

Mit jelent az, hogy egy ember sztár?

Szerintem a rock sztárok hús-vér emberek, akik a pályájukon meghatározókká váltak. Ma a sztárokat más néven influemcereknek is hívják, mivel véleményükkel, megjelenésükkel mások életét, véleményét befolyásolják és tényleg hatással vannak másokra.

Ahhoz, hogy sztárrá legyen valaki szüksége van az átlagosnál sokkal jobb képességekre, tehetségre, szorgalomra, kitartásra, eltökéltségre, intelligneciára és szerencsére, mert akkor és ott volt, amikor kellett. Fontos, hogy a sztár elviselje, spt szeresse a sztársággal kapcsolatos körülményeket. Ahogy a régi mese mondja: A törpök sztárok élete nem csak játék és mese!

Mitől lesz egy emberből rock sztár, és egy másikból átlagos zenész?

Ha a kiváló képesség, tehetség, szorgalom, kitartás megvan és mégsem lesz valakiből sztár, akkor a szerencsén kívül még a felsoroltakból egy valami hiányzik és nem elegendő. Sok olyan embert ismerek, akiből lehetett volna sztár és mégsem lett. Az egyik az önzés  hiánya. A sztároknál az eltökéltség egyúttal gyakran jár az önzés egy speciális fajtájával. Túllépnek azokon, akik a pályájukat nem segítik.

A lustaság. Egy énekesnek, gitárosnak napi több órát kell gyakorolni élete végéig, hogy a technikája mindig megfelelő legyen. A koncepció, intelligencia hiánya: Attól nem lesz valakiből sztár, hogy nem építi fel magát, akár ösztönösen, akár mások segítségével.

A nem elég tehetség: Az elmúlt évtizedekben több alkalommal próbáltak emberekből sztárt faragni, egy jó ötlet mentén, de a tehetség hiánya megakadályozta őket benne.

A jó és a sztár zenész és énekesek között ilyen jellegű különbségek vannak, lehetnek.

Több zenekarban

A mai rock, jazz, funky stb... zenészek nagyon gyakran több zenekarban is játszanak. Ez elsősorban a hangszeresekre vonatkozik és inkább a másodvonalbeli zenészekre gondolok. Néha az egyik-másik formációban csak beugrók, máshol fő emberek. Számukra a több zenekar több kiugrási lehetőséget jelentenek, de a legtöbbjüknek ez nagyobn ritkán sikerül. Több olyan zenészt is ismerek, akik két-három zenekarban is játszanak és tehetségükkel mindegyik bandát erősítik, de mégsem lesz belőlük igazi sztár. Én is legalább három formációnak vagyok tagja jelen pillanatban: Kőbánya Blues Band, Rock Generation Band, PiQasso Group, Gumicsizma Punk Zenekar.