02. A zenei ötlet

Az általam írt dalok jelentős része úgy született, hogy a kezemben volt a gitárom és játszogattam rajta különböző frázisokat, akkordmeneteket, riffeket, majd az egyik megtetszett és társítottam hozzá egy hangulatot. A hozzá társított hangulat pedig az általam ismert zenék valamelyikének hangulatát idézte.

Előfordult már, hogy azt gondoltam, hogy olyan zenét akarok írni, amely stílusában hasonlít egy ismert előadó számaira (pl. Led Zeppelin, Van Halen, U2, Police, RHCP, Tankcsapda, stb.) Volt olyan, hogy csak úgy játszogattam és a játszott dallam, akkordmenet plágiumgyanús volt, de kis módosításokkal már nem lett az. Olyan is történt, hogy egy dal alapgondolata fejben született, hangszer nélkül és a dallamot egy mobiltelefonon rögzítettem magamnak, hogy el ne felejtsem.

Az első lépés tehát, hogy valamilyen ötlet megszülessen, amely egyúttal meghatározza majd a születendő dal alapját. Hogy ne felejtsem el az ötletet a születendő dal alapmotívumát fel szoktam venni, rögzítem valamilyen módon, ami később elővehető, mobiltelefonon, számítógépen gitárral, stb...

  • Gyakran több olyan zenei ötlet is tarsolyban van, amelyből még nem született dal, de később születhet.
  • Egy dal gyakran sohasem születik meg, mert az ötlet nem elég jó, az anyag nem tetszik

A továbbiakban a zenei ötlethez adunk akkordmenet ötleteket, majd dallam ötleteket.