2020 COVID-19

Sajnos a 2020-as évet meghatározta a világméretű koronavírus járvány. 2020 januárjában a havrjaimmal úgy határoztunk, hogy március 16-án szombaton elutazunk Ausztriába egy jót síelni. Miközben tervezgettünk egyre aggasztóbb híreket hallottunk a különböző médiákból és március 15-én lezárták a határokat, nem tudtunk elindulni síelni. Jeleleg úgy látszik, hogy a 2020/2021-es tél is síelés nélkül fog elmúlni, pedig 2010 óta minden évben voltam síelni.

Sajnos ezt az évet ettől a pillanattól kezdve a tanév végéig a COVID határozta meg. Sehova nem lehetett menni és az érettségi is csökkentett módon zajlott le. A nyáron egy kicsit lazítás volt mindenhol Európában és el lehett menni nyáron egy kicsit nyaralni, de nem a tengerre, mint a korábbi években, hanem szintén családi nyaralás volt Ausztria egyik hegyi falujában. Ahogyan közeledett az ősz és az iskola, tervezgettük a következő évet, mintha semmi sem történt volna. Persze a COVID - ami ekkor még nem múlt el - miatt óvintézkedéseket tartottunk be az új tanév kezdetével és november 11-ig nagyjából rendben zajlott a tanév.

Ettől a naptól kezdve újból bevezették a korlátozásokat, az addigiaknál is súlyosabb módon. Úgy tűnik, hogy 2021-es tanév is a korlátozások jegyében telik el, így nem hiszem, hogy ebben a tanévben lesz normális oktatás és normális világ.

Nem is lett. 2021 áprilisában, miután a magyar társadalom 20-25%-a megkapja az oltásokat várhatóan megnyitják az országot, de ennek a tanévnek azért annyi.