4.07a Szemantikai HTML TAG-ek

A HTML 5-ben új tag-eket vezettek be, amelyek segítségével a weboldal szemantikai leírása és szintaktikai leírása összhangba kerülhet.

Korábban egy weboldal fejlécét csak szimplán a H1-taggel jelöltük, mint 1-es szintű címsor. A web portálok elterjedésével azonban már nem csak a címsorok jelentenek megcímkézett szakaszokat, hanem egész tartalmi részek. Ennek nyomán vezették be az alábbi tageket:

<header>

Egy weboldal fejléc része. ebben a szakaszban található általában a <h1> TAG-gel jelölt cím, a szerző és az oldal logo-ja is. A website több oldalán a header változatlan.

<footer>

A footer a website lábléce. Itt jelenítik meg gyakran a szerzőt, a használt technológiára mutató linket, adatkezelési nyilatkozatot, impresszumot és ehhez hasonló fontos, kötelező, ámde az oldal tartalmát tekintve kevésbé fontos információkat.

<aside>

Nagyon sok website több oszlopos kivitelben készül. Ez manapság a mobiltelefonok áltzal vezérelt világban már nem annyira fontos szerkezet, de azért még használt. Ez a tag bal vagy jobb oldali oldaldobozt jelöl. Az oldaldobozokban menük, reklámok, de az oldal szempontjából (szinte mindig) állandó tartalmak jelennek meg.

<article>

A websiteokban ez a szakasz tartalmazza a változó, oldalanként más és más tartalmat. Ez a rész mindig változik.

Egy website fejlesztésekor a hagyományos HTML táblázatokból összeálló szerkezet helyett ezeket a TAG-eket érdemes használni, mivel a keresőalgoritmusok jobban megértik a fejlesztők szándékait és a megfelelő részben lévő tartalmakat annak fontossága szerint kezelik.