04. HTML

HTML5

Bár a HTML-et eredetileg a tartalom megjelenítésére és a formázásra is használták, de mára a HTML szerepe (szinte) kizárólag a tartalomra korlátozódik, azaz a HTML felelős a tartalomért, annak tördeléséért és tagolásáért.

Ez a jegyzet is a HTML jelölőnyelv segítségével íródott. Ha meg akarjuk érteni, hogy mi is ez, akkor nézzük meg az alábbi két képet. Az első képen ennek az oldalnak a képe látható, miközben gépelek. A tartalom így jelenik meg a böngészőben, ahogyan a következő képen látható:

A pirossal bekeretezett szövegre kell koncentrálni a következő képen is, mert a szerveren valójában ezt a szöveget tároljuk és ezt küldi ki a szerver a böngészőnek:

A kódban azt látjuk, hogy <u> ...</u> <strong> ....</strong>, stb... jelek vannak a szövegben. Ezeket a jeleket TAG-eknek, magyarul jelölőknek vagy címkéknek hvják. Körülbelül 150 tag van a HTML5-ben, de ezek közül vannak fontosabbak és ritkábban használandók is. A HTML5 tagjeinek a felsorolása például itt is megtalálható.

A HTML oldalak létrehozása során be kell tartanunk bizonyos szabályokat, amelyek a böngészőnek megmondják, hogy milyen módon értelmezze az általunk megadott szövegeket és kódokat. A HTML oldal szerkezete kötött bizonyos mértékig.

Először a dokumentum típusának meghatározása kötelező.

Utána meg kell adni az oldal keretét:

<!DOCTYPE HTML>
<HTML>
<HEAD>
.... A dokumentum fejrésze (header).
... itt találhatók a javascript, CSS, metatag részek...
</HEAD>
<BODY>
... A dokumentum tartalom megjelenítendő része...
</BODY>
</HTML>

A webes kommunikációnak van még egy olyan része, amely a böngészőben nem látszik. Ezt a HTTP (vagy HTTPS) protokoll írja le. Amikor egy böngésző elküld egy HTTP kérést a szervernek, akkor a kérés tulajdonképpen egy fájl, aminek a legelején láthatalan (de bizonyos egyszerű eszközökkel láthatóvá tehető) karaktereket küld a szervernek. Ezek a http kérés fejlécei (header). A szerver válasza során szintén először nem látható karaktereket küld válasznak. Ez a HTTP protokoll fej része (header), majd utána következik a HTML oldal látható része és a többi.

Itt vannak egy kérés fejlécei

GET /fw/themekey/redirect_callback/fw HTTP/1.1
Host: www.fzolee.hu
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:46.0) Gecko/20100101 Firefox/46.0
Accept: application/json, text/javascript, */*; q=0.01
Accept-Language: hu-HU,hu;q=0.8,en-US;q=0.5,en;q=0.3
Accept-Encoding: gzip, deflate
Referer: http://www.fzolee.hu/fw/
X-Requested-With: XMLHttpRequest
Cookie: Drupal.tableDrag.showWeight=0; _ga=GA1.2.2108452534.1458035113; SESS0b5393da98ba2763397d47e2e1f4eaf1=3HORtAYOP_Jz9R8VljwkTlzgpdxBpfe5Wmt-eQKLp94; DrupalModuleFilter=activeTab%3Dall; has_js=1
Connection: keep-alive
Pragma: no-cache
Cache-Control: no-cache

Itt pedig egy válasz fejlécei:

Cache-Control no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0
Connection   Keep-Alive
Content-Type  application/json
Date	    Fri, 10 Jun 2016 14:13:23 GMT
Expires	    Sun, 19 Nov 1978 05:00:00 GMT
Keep-Alive   timeout=5, max=78
Server	        Apache/2.4.7 (Ubuntu)
Transfer-Encoding    chunked
X-Powered-By	    PHP/5.5.9-1ubuntu4.17
x-content-type-options	nosniff

A fenti headerek mint korábban írtam nem megnézhetők közvetlenül, de ha megnyitjuk egy Firefox vagy Google Chrome fejlesztői konzolját (F12 Windowson) akkor a Hálózat fülön megjelennek a kérések, a kérések és a válaszok headerjei.