Alaplapok problémái - bizonytalan vagy nem úgy üzemel, mint kellene - megoldás: BIOS frissítés

A PC világban öldöklő verseny van, ezért a hardvergyártók már akkor elkezdik tervezni az új eszközöket, amikor a környezetük még nincs teljesen megvalósítva. Az új termék kifejlesztésének utolsó fázisa a szoftver.

A processzorok új generációja, egy új technológia (pl. PCIExpress, SATA HDD) az alaplapgyártók részére új kihívást jelent és megjelennek az új kihívásoknak megfelelő alaplapok, amelyeknek Első generációi gyakran nem állnak a helyzet magaslatán, mert gyakran az alaplapba égetett BIOS 1.0 verziójú, vagyis tele van hibákkal, következetlenségekkel, félbehagyott, vagy összecsapott funkciókkal.

A felhasználónál ez úgy jelentkezik, hogy a telepített számítógépe furcsán viselkedik, lefagy, újraindul, a beállítások elállítódnak, illetve egyéb "ZEN" jellegű dolgokat végez.

A problémát gyakran megoldja egy BIOS frissítés. Menete:

  • Megállapítjuk az alaplap gyártóját és az alaplap pontos típusát: pl. ABIT A9XW vagy valami hasonló.
  • A számítógép bootolásánál kiírja a gép a BIOS pontos dátumát, azt feljegyezzük
  • Megkeressük a nekünk szimpatikus keresővel (mondjuk google) a gyártó honlapját, majd ott a driver letöltés /Download, Support, stb... oldalt
  • Kikeressük az alaplapunknak megfelelő anyagot és megkeressük az alaplaphoz pntosan illeszked? BIOS-t. Ha két három verzióval frissebb BIOS létezik, mint ami a mi gépünkben van, akkor valószín?leg orvosság lesz bajainkra.
  • letöltjük a gépre a BIOS fájlját, ami gyakran egy zip-elt fájt. Kicsomagoljuk. A kicosmagolás után lesz egy AWDFlash.exe és egy *.bin fájlunk. A két fájlt másoljuk ki egy Win98 bootfloppyra.
  • A számítógépet floppyról bebootolva a floppyról elindítjuk a fenti programot. a Megadott időben megadjuk a bin fájlt helyét a programnak. A program előtte backupolja a BIOS korábbi tartalmát.
  • A gép újraindítása után általában célszerű a C_MOS memóriát default-ra állítani, és beállítani a megfelelő konfigurációt.

A fenti megoldás helyett létezik a Winflash utility is, ami a BIOS frissítését Windows alól is el tudja végezni. Frissítés után a rendszert újra kell indítani.

Léteznek olyan alaplapok, amelyek BIOS-ában van olyan kódrész, amit nem lehet sohasem felülírni. Ezeket az alaplapokat elrontott flashelés után is be lehet indítani és egy floppyról vissza lehet töltei az igazi BIOS-t. Ha ez nincsen, akkor elrontott BIOS esetén nincs sok remény az alaplap felélesztésére.

Fontos! A frissítés, ami körülbelül 1-1,5 percig tart nem szabad a számítógépnek leállnia, tehát nem lehet áramszünet, vagy hasonló, mert akor a BIOS tönkremehet.

Mindenkinek szigorúan a saját felelősségére!

Jó flashelést!

További linkek a témában:

A Biztonságos BIOS frissítés alapjai

BIOS frissítés amat?röknek

BIOS frissítés pendrive-ról

Elrontott BIOs esetén mit tegyünk?