Az idei év legnagyobb pofáraesése

Default book

Történet

Az év első felében megkeresett egy magyarországi cég, és azt kérte, hogy egy egyszerű feladatot oldjak meg nekik - HR problémát - gyorsan, kis költséggel. A lényeg az, hogy van egy pár űrlap, amit ki kellene weboldalról nyomtatni, kitöltetni emberekkel és egy állapotot regisztrálni egy ügyre. 2 hónapot adtak a feladatra.

Úgy gondoltam, hogy könnyű kereset, megcsinálom Drupallal. Voltam a cégnél 2-3 alkalommal és megbeszéltük, hogy mit is akarnak. Ezt leírtam és készítettem egy tervezetet, amit elküldtem nekik, majd küldtem egy szerződéstervezetet is. Közben eltelt egy kis idő, én sem feküdtem a dologra annyit, amennyit kellett volna, a lényeg az, hogy belefutottunk a nyárba. Ekkor a megrendelő elment szabadságra, majd én is elmentem szabadságra, de a nyár végére megembereltem magamat és szeptember első napjaira elkészült a tesztverzió. A nyár folyamán még egyszer elküldtem egy szerződéstervezetet a megrendelőnek.

Szeptember 15 után jön egy telefon, hogy tesztelnék a cuccot, de nem találnak bizonyos dolgokat! Kiderült, hogy olyan dolgokat kerestek, amiket nem beszéltünk meg előzetesen, de ők beleértették, de mivel nem volt részükről a specifikáció letisztázva, ezért nem is tudták, hogy nem csinálom meg. A lényeg az, hogy kb. 30 db Word-ben megírt űrlapot kellett felprogramoznom a Drupal felületre és azokat kinyomtatni, plusz jogosultságkezelés, plusz a folyamatok állapotkezelése.

Erre írtam azt, hogy akkor innen még két hónap és legalább ugyanannyi munkaóra, mint ami addig volt. A befejezés November végén. Válasz nem sok volt és az is csak december elején jött, amikor is megköszönték az eddigi fáradozásomat és a továbbiakban jó munkát kívántak.

Tanulságok

  • Legközelebb egy sor programozást sem írok le, ameddig nincsen befejezett és mind a két fél részéről aláírt specifikáció.
  • Nem csinálok semmi érdemit, ha nincsen szerződés és abban nincsen valamekkora összeg a részletes rendszertervre kikötve.
  • A teljesítés arányában kifizetésekre kötök szerződést.

Tiszta szopás volt ez a projekt, de most legalább van egy 90%-ban elkészült HR folyamatokat kezelő programcsomagom, amit esetleg el lehetne adni kis változtatásokkal.

A cég egy magyarországi üdítőitalokat és gyümölcsleveket előállító és azokat forgalmazó cég.

Pozitívumok

  • lett egy majdnem kész HR rendszerem smiley
  • Kitanultam a Webform és az Ajaxtable modulok csínját bínját. Megtanultam, hogyan lehet LDAP adatbázist használni authentikálásra. LDAP integration modul. Sok hacket beléjük is plántáltam

  • Általában programoztam a Drupal rendszert. Elég jól megismertem.
  • Más webalkalmazást is lehet ebben csinálni.
Tags