Gitárok típusai, anyaguk

Hogyan válasszak gitárt, ha még nem tudom, milyen zenét akarok játszani?

Ekkor elektromos vagy elektroakusztikus gitárt javaslok, ugyanis mindkettő a lehető legszélesebb palettát kínálja a hangzás terén. Az elektromos gitárt is lehet érzéssel megszólaltatni és az elektroakusztikus gitáron is lehet rock szólót játszani.

A gitárok formája

Elöljáróban megjegyzem, hogy az elektromos gitár formája a gitár hangzását kevéssé befolyásolja. Sokkal inkább függ a gitár hangja a hangszedőktől, a nyak anyagától, a nyak és a test illesztésétől, a hangoló kulcsok és húrláb anyagától és kiképzésétől. Nézzük a formákat:

 • ST típusú elektromos gitárok– az abszolút klasszikus, ami napjainkban az elektromos gitár kinézetének prototípusát jelenti. A Stratocaster a rock, blues, hard rock és metal vizein érzi magát a legotthonosabban, olyan nagyok sem engedtek Stratjukból, mint Jimi Hendrix, David Gilmour, John Frusciante, Eric Clapton vagy Buddy Holly.

 • Singlecut típusú elektromos gitárok az elmúlt több, mint 60 év egyik kulcshangzásának számít az elektromos gitárok világában a Les Paul hangzása. Monumentális riffek és lágy szólók jellemzik azt a klasszikust, amit Jimmy Page, Slash, Zakk Wylde, Bob Marley és Billie Joe Armstrong is preferált.

 • Super ST típusú elektromos gitárok– egy gitár, ami formájával a múltba tekint vissza, ám erejével és sokoldalúságával már a modern gitáros kezébe tartozik. Gyors játék, magas kimeneti jelszint, kompromisszummentes kényelem. Mindezeket Steve Vai, Eddie Van Halen vagy Joe Satriani is aláírja.

 • Hard és Heavy típusú elektromos gitárok– a brutális torzítások kedvelői számára lehet érdemes szemezgetni ebből a szekcióból. Ezek a hangszerek készen állnak a legdurvább hangzásokra, extrém hangolásokra, a több húrral történő munkára, ahogy azt már megszokhatta. Vagy egyszerűen csak beszéljenek a Stephen Carpenter, Tosin Abasi, Kerry King és Randy Rhoads nevek.

 • Doublecut – Akkor AC/DC. Igen, az SG típusú gitár kötelező kellék a hard rock kedvelők számára. Olyan legendák szívéhez áll közel ez a típus, mint Angus Young, Tony Iommi és Frank Zappa.

 • Félakusztikus és jazz-gitárok– figyelem, a félakusztikus gitárok nemcsak a jazzgitárosok kiváltságai közé tartoznak. Gazdag és természetes hangzásuk tökéletesen megfelel a rock zenéhez is, csak vigyázzunk a gerjedéssel. Ez a típus olyan nagyokat nyert meg magának, mint Joe Pass, Pat Metheny, Dave Grohl, B.B. King és Chuck Berry.

 • Jaguar– minden lázadó első számú kiszemeltje. Ezek a surf rock bárdok a ´60-as évekből akkor találták meg táptalajukat, mikor felbukkantak a ´90-es évek alternatív gitárosai. Kurt Cobain, Kevin Shields, J Mascis, Johnny Marr – ha ezekből a nevekből bármelyik is ismerősen cseng, azonnal beugrik majd a hangzás is.

 • Nem szokványos formájú elektromos gitárok a hangzás, ami minden kívánságát valóra fogja váltani, a lágy akkordoktól egészen a masszív riffekig kalandozhat. Ezt a típusú gitárt két humbucker hangszedővel szerelték, bájaikról pedig olyan zenészek tudnának mesélni, mint Carlos Santana, Dave Navaro, Mark Tremonti vagy Orianthi.

Mik az elektromos gitár fő vonásai, amik befolyásolják a hangzást?

Talán már most is tudod, hogy melyik gyártótól szerzed be a hangszeredet, de még mielőtt berohansz a boltba gondolkozz el kicsit a hangszer egyes részein. Lehetséges, hogy van valami, ami majd inspirál és további útmutatóként szolgál. A modellek többségét rendszerint többféle konfigurációban gyártják, ennek köszönhetően összekötheted az esztétikumot a hangzással.

Fa anyagok

Az elektromos gitárok nyaka és teste általában ún. hangszernek való fából készül. Ezek a faanyagok képesek „lefigyelni“ a játékot és különböző módokon tovább terjeszteni azt. A rezgéseket azonban minden faanyag más és más módon továbbítja, és ez visszaköszön a végső hangzásban is. Mik tehát az egyes faanyagok fő jellemzői?

 • Égerfa – magas rezonancia, hosszú hangkitartás és gazdag közép frekvenciák. Főként az ST, T és Super ST típusú modelleknél használatos.

 • Kőrisfa – hangi adottságaiban a kőrisfa áll legközelebb az égerfához, ezért rendszerint ugyanazon gitár típusoknál használják. Az összképhez még hozzájárul vonzó megjelenésével és hangsúlyos erezetével.

 • Mahagóni – közepesen kemény, sűrű és rendkívül rezonáns fa, melyet gazdag közép és mély frekvenciák jellemeznek. Leggyakrabb az Singlecut típusú gitároknál találkozhatunk vele.

 • Hársfa – puha és aránylag könnyű fa, melyet főként gitár testek készítéséhez használnak. Gazdag dinamika és karakteres közép frekvenciák jellemzik.

 • Dammarafenyő (agathis) – hasonló hangi adottságokkal rendelkezik, mint az éger, ám rezonanciája sokkal alacsonyabb, épp ezért főként alacsonyabb kategóriás gitároknál találkozhatunk vele.

 • Rózsafa – kemény és rendkívül rezonáns fa, melyet főként fogólap készítéshez használnak. Több árnyalatban is fellelhető, pórusos felületével emelkedik ki társai közül.

 • Juhar – nagyon kemény fa, mely számos gitár nyak alapkövét képezi, de fogólapként és fedlapként is elterjedt. A juhar remek hangkitartásával is kitűnik, főként a magas frekvenciák területén jeleskedik.

 • Ében – kemény és ellenálló fa, mely tapintásra nagyon finom, főként magasabb kategóriás gitároknál használják fogólap készítéshez. Az ében kivételesen jól kijön a basszus frekvenciákkal.

Hangszedők

A hangszedők fajtáiról itt írtam már. Az elektromos gitár hangszedői adják meg a hangszer hangi adottságait, kiválasztásukkor különös gonddal járj el. Szerencsére csak három alaptípus közül lehet választani.

 • Single-Coil a tiszta és érthető hangzásért – az ilyen hangszedők egy mágnesből és egy tekercsből állnak. Ez az abszolút klasszikus. Olyan ikonikus modelleken lelhető fel, mint az ST és T típusok, de számos más gitárnál is használatos, amiknek jellemzően rideg hangzást kölcsönöz. A Single-Coil hangszedőkre esküszik Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, David Gilmour és John Frusciante is. Felépítésének köszönhetően viszonylag magas a saját zajszintje.

 • Humbucker a gazdag riffekért és húzós szólókért – két ellentétes polaritású tekercsből áll, ennek köszönhetően kiküszöbölik egymás zaját. Basszusokban és közép frekvenciákban gazdag hangzás jellemzi, a magasak nem annyira tiszták ebben az esetben, mint mondjuk a Single-Coilnál, de kit érdekel ez, ha épp élete riffét játsza? Olyan zenészek hangzásának képezi alapkövét, mint Slash, Jimmy Page, Joe Pass vagy Steve Vai.

 • Aktív hangszedők a kompromisszummentes torzításért – ha a metál bármelyik válfaja is a szíve csücskét képezi, érdemes lehet az aktív hangszedők felé orientálódni. Elemmel meghajtott előerősítővel rendelkeznek, ami elegendő dögöt ad oda, ahol a passzív hangszedők veszítenek abból. Ezt a fajta basszusokban és közepekben gazdag hangzást olyan zenészek élvezik, mint Kirk Hammet, Jim Root, John Petrucci, Stephen Carpenter vagy Tosin Abasi.

Felépítés

A gitár felépítése hatással van a hangzás egészére. Fordítsd meg a hangszert és nézd meg, hogyan csatlakozik a nyak a testhez. Mit látsz?

A csavarozott konstrukció egyszerűen szervizelhető, kényelmes, ám elveszíti a rezgések egy részét, megrövidítve ezzel a hangkitartást is.

Ha a ragasztott nyak mellett teszed le a voksodat, akkor élvezheted a hosszú hangkitartás privilégiumát, ám ha bármi is történne a hangszerrel, ennek a rögzítésnek sokkal összetettebb lesz a javítása. Ez vonatkozik a testen átmenő nyakra is, ahol a nyak a test jelentős részét képezi. Ahogy már az előre sejthető, a rezonancia és hangkitartás az egekbe repít ennél a típusnál is, ám az esetleges javításra is a fent említett bonyodalmak jellemzőek.

Maga a test is nagy hatással lehet a végső hangzásra, készülhet tömör fából, vagy az akusztikus gitárhoz hasonlóan tömör vagy féltömör testtel. A tömör fából készült gitárok a leggyakoribbak. Ez a típus megbízható és ellenálló a gerjedéssel szemben. Hangja élesebb és markánsabb, ám a felhasznált faanyag végeredményben nem nyilvánul meg olyan szinten, mint mondjuk a félakusztikus gitároknál.

A félakusztikus gitárok olyan hangszerek, melyeknek teljesen tömör vagy félig tömör is lehet a testük. Felépítésüknek köszönhetően a felhasznált faanyag jelentősen nagyobb hatással bír a teljes hangzásra. Általában lágyabb és természetesebb hangzásról van szó. A félig tömör testű gitárok teste a leggyakrabban egy tömör blokkra épül, ami nagyban hozzájárul a gerjedésgátláshoz, amire egyébként a legérzékenyebbek ezek a modellek.

Húrok

Most már végre minden világos, de...tényleg számítanak a húrok is? Igen, így van. A megfelelően kiválasztott húrok egy gitáron olyanok, mint a megfelelően beállított fokozat egy versenybiciklin. Laza stílusú játékhoz nincs szükség extra hosszú hangkitartásra, így minden hátrány nélkül választható a kényelmesebb, 9-es, 10-es húrvastagság.

Létezik olyan hangszer, amely általában véve jó választásnak bizonyul?

Igen. A gitárosok többsége ugyanis előbb vagy utóbb átesik a maga Strat vagy LP időszakán. Esetenként mindkettőn. Ezek a formák az abszolút klasszikust jelentik, amiket évtizedek igazolnak. Tehát ha ezek közül az ikonikus formák közül választasz, nagy valószínűséggel elégedett leszel majd hangszerrel. Amennyiben a húrok élettartama és a kényelem prioritást élvez nálad, ne felejts el szétnézni a különféle bevonatokkal ellátott húrok között sem, melyek védelmet nyújtanak a rozsdával és szennyeződésekkel szemben. Az ilyen húrkészleteknél azonban számolni kell azzal, hogy veszíthetünk a jelerősségből, amit a bevonatmentes húrok kínálnak.

Elég maga a gitár vagy szükségem lesz még valami másra is?

Ha olyan hangzást szeretnél, mintha ágyrugókon játszanál, mindenképp. Az elektromos gitárhoz azonban szükséges egy erősítő vagy az erősítő és hangláda kombinációja, az ún. kombó. Ezen két elem összekötéséhez szüksége lesz még egy kábelre is. Az igazi móka azonban az effektek hozzáadásával kezdődik, amik az elektromos gitárt az egyik legsokoldalúbb hangszerré varázsolják.

Gitárkábel

A kezdő gitárosok (és némelyik maga által haladónak gondolt) gitáros azt gondolja, hogy a gitár kábel - ami összeköti a gitárt az erősítővel - minősége nem lényeges, hiszen úgyis csak egy árnyékolt vezeték.

A gitárkábel általában egy belső réz magból áll és az árnyékolásból. a réz mag nem tömör, hanem sok vékony rézszál van összesodorva. Az árnyékolás szintén réz vagy alumínium fólia, szövött sűrű háló. A mag és az árnyékolás között műanyag sokszor rugalmas szigetelés található, továbbá a harisnya (árnyékolás) körül szintén egy megfelelően merev, nem nyúló, de mechanikai és egyéb szempontból strapabíró borítás van.

Milyen a jó gitárkábel? Nézzük meg milyen hatások vannak, miközben a gitár össze van kötve az erősítővel a gitárkábellel.

 • A harisnya és a kábel magja együtt egy kondenzátort alkotnak.

 • Ha a kábel egyes rétegei elmozdulnak egymáshoz képest, akkor a kábel mozdítása miatt a réz mag és a harisnya térbeli helyzete változik egymáshoz képest és a változás zajt okoz a kábelben ( kondenzátor mikrofon működési elve), ami bekerül az erősítőbe. Vagyis olyan kábel kell, amelynek a rétegei nem mozdulnak el egymáshoz képest.

 • A kondenzátorok rövidzárnak tekinthetők a magas frekvenciás jelek tekintetében. Minél rövidebb a kábel, annál kisebb a kapacitása a kábelnek vagyis a magas hangokat a rövid kábel kevésbé csillapítja. 6-7 méternél hosszabb kábel már csillapítja a magas hangokat!

 • A gitár hangszedőinek tekercsei és a gitárkábel kapacitása együtt rezgőkört alkotnak, amely a saját frekvenciáján erősít, máshol csillapít.

Az sem baj, ha a gitárnak aktív elektronikája van, mert az nagyobb kimeneti jelet produkál.