Hangszedők

Ibanez single coil & humbucker

A hangszedő vagy más néven pick up azon az elven működik, hogy ha egy mágnes köré tekercset tekerek és előtte egy vas vagy acél húrt megmozgatok, akkor a mozgatás miatt a tekercsben elektromos áram indukálódik. Ez az elektromos áram nagyjából arányos lesz a húr mozgásával. A ferekvenciája megegyezik. A felharmonikusok attól függően, hogy a húr melyik része alatt van a hangszedő más és más arányúak lesznek.

Az alaphanghoz képest kisebbek lesznek a felharmonikusok, ha a hangszedő a húr közepe felé helyezkedik el, és nagyobb arányúak lesznek, ha a húr egyik vége felé helyezkedik el. Ez a hangszer hangjában azt eredményezi, hogy egy gitár belső pickupja mélyebb hangzást, míg a külső pickupja élesebb hangzást eredményez.

A hangszedőket úgy gyártják, hogy minden húr alatt legyen egy mágnes, és ott legyen a legnagyobb mágneses tér, de egy tekercset tekernek a hangszedőre.

A single coil hangszedők esetén egy sor tekercs van. Ilyen hangszedőből többet tesznek a hangszerre. A Fender Stratocaster gitároknál három hangszedőt használnak, egy van a húrlábnál, egy a fogólapnál és egy a kettő között fél úton. A single coil pickupok általában zajosak, és viszonylag kicsi jelet adnak le, viszont a hangjuk tele van magas felhangokkal. Péládul Stivie Ray Vaughan vagy Jimi Hendrix (Hey Joe című szám) is ilyen hangzást használt.

A Fender Telecaster gitárnál csak két hangszedő van.

A húrlábnál lévő single coil pickupot általában nem a húrokra merőlegesen, hanem egy kicsit elferdítve szerelik a gitárra, mert ekkor a mélyebb hangok erőteljesebben szólnak.

A humbucker pickupok esetén két tekercs van, azaz két darab single coil pickupot kötnek össze, ellentétes polaritással, ami azt eredményezi, hogy a zajok mértéke sokkal kisebb viszont sokkal nagyobb jelet ad le ez a pickup. További előnye, hogy sokkal vastagabb hangja van, ami jó, mivel az elektromos gitárok esetén, főleg a torzított hangzásnál nincs jelentősége, sőt a hangzást rontják a túl magas felhangok. Ilyen hangzásúak a Gibson gitárok. Ott általában egy vagy két humbucker pickupot tesznek a gitárra. Például Santana Smooth című számában vagy a Guns and Roses gitárosa Slash is ilyet használ - hallgasd meg, de jó hangosan!!!!!!

A hangszedők lehetnek passzívak és aktívak is. Az aktív hangszedő azt jelenti, hogy a hangszedőbe egy elemmel hajtott kis előerősítő van, ami a gitárból kijövő jel nagyságát nagyon megnöveli és így a gitárkábel és az egyéb elektronika nagyon kevés zajt szed össze.

Léteznek még piezo elven működő hangszedők is.

Piezo elektromos pickup

A piezo elektromosságnak a lényege az, hogy ha egy piezo elektromos kristály nyomás érti, azaz deformálódik, akkor a megfelelő részeire kötött elektródák között feszültségkülönbség jön létre. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a gitártestre vagy pedig a húrláb helyére helyezett piezo-elektromos hangszedő a húrok rezgése miatt változó erejű nyomást kapnak és ennek hatására jön létre az elektromos jel. A piezo-elektromos jel nagyon nagy, és a frekvencia menete nagyon széles, ezért a hangszedők hangja tele van felharmonikusokkal, sok magas hang átvitelére képesek. Gyakran az elektro-akusztikus gitárokon van egy kis előerősítő, amivel a hangszín állítása már a gitáron lehetséges.

Ha a gitárodban pickupot akarnál cseréltetni, akkor ár szerinti sorrendben EMG passzív, EMG aktív, majd a Seymour-Duncan, DiMarzio pickupok közül érdemes választani.

Basszusgitárok hangszedői

Basszugitárokon általában csak single coil pickupokat használnak, illetve a Fender Jazz Bass-en fejlesztettek ki olyan hangszedőket, amelyeken egy húr alatt két mágneses kimenet van.

Mivel a basszusgitár húrjai nagyobb amplitúdóval rezegnek, ezért ilyenkor egyenletesebb hangja van a hangszernek. Mivel a basszusgitáron a húrok hangzása meglehetősen különbözik a vastagságuk miatt, ezért szokás két részből összeállított hangszedőt is használni. Ilyen hangszedő található a Fender Precision basszugitárokon.

ezen felül létezik az a megoldás is, amikor a húrlábnál lévő hangszedőt megduplázzák és két single coil hangszedőből építenek össze egy humbucker hangszedőt.

 

Ha a hangszedőn nem látunk fémes kivezetést az csak valószínűleg azért van, mert a műanyag tok eltakarja a kivezetést, de a hangján igazából nem változtat.

Hangszedők működésének, felépítésének leírása (Aktív Gitár)

 

 

Mágnesek és tekercsek

A hangszedők tulajdonságait meghatározzák az alábbiak:

  • Milyen anyagból készültek a mágnesek
    • Alnico (Alumínium-nikkel-kobalt, némi réz, és vas) - A régebbi mágnesek (II.) esetén kisebb a dinamika, az újabbakban (V.) szélesebb a dinamika és fényesebben szól

    • Kerámia mágnesek - még fényesebb hangzásúak - nagyobb jel jön ki belőlük.

  • Hány menetből állnak a tekercsek
    • A nagy menetszám nagy kimenő jelet eredményez, de kevésbé fényes a hangzás, azaz kissé tompább

  • és még sok egyéb...

http://aktivgitar.hu/gitar_barkacsolas/pickupologia-1