Elektromos gitárok működése, tartozékai

Az alábbiakban a zenészek által leggyakrabban használt effektek leírását adom közre. Ezek az effektek módosítják a hangzást és ennek alapján a hangszerek hangzása is megváltozik. Leírom nem csak az érzést, hanem a mögötte levő fizikát is. Elöljáróban annyit, hogy a hangszer hangja általában egy hangszedőn, vagy mikrofonon keresztül elektromos árammá alakul, amelyet a hangrendszerekbe beküldenek. Az így létrejött jel színuszos jelek keveréke, amelynek jellemzője, hogy az alaphangon megjelennek a felharmonikusok is (2x, 3x, 4x, stb.. frekvencián), illetve ha olyan hangszerről beszélünk, amely több hangot is képes megszólaltatni egyszerre - mint például a gitárok - akkor több hang és annak felharmonikusai jelennek meg.

Általános esetben az így létrejövő jelet modulálják, effektezik, majd egy előerősítőn (preamp) keresztül vezetik. Az előerősítőben hangszínszabályozás is lehetséges, illetve további effekteket lehet hozzákeverni, majd a végfokba (power amp) kerül a jel. Ekkor a jel már nagy teljesítményűvé válik (~100 Watt) és ez kerül a hangfalba, amelynek hangszórói kisugározzák a térbe.

A fenti felsorolásból is látszik, hogy az eredeti hangszer hangja több módosuláson megy keresztül, tehát egyáltalán nem az eredeti hangot halljuk.

Hangszer hangja => Mikrofon / hangszedő => Effektek => Előerősítő => Effektek => Végfok => Hangfal

Azokat a rendszereket, amelyek az eredeti hangot változtatás és torzítás nélkül erősítik fel és sugározzák ki lineáris erősítőknek hívják. Ilyen hangrendszerek csak nagyon nehezen készíthetők, a hétköznapi gyakorlatban ilyenek nincsenek is.

Hogy milyen effektet használjon egy hangszeres függ a játszott zene stílusától, a hangszerétől és még millió egyéb dologtól. Alapszabály, hogy a kevesebb több!

A különböző effektek bekötési sorrendje nem mindegy. A sorrendtől függően más és más hatás érhető el az élvezhetetlentől a jóig. Az általam jónak tartott hangzás eléréséhez az alábbi sorrendet javaslom:

Az alábbi videón az effektek bekötésének sorrendjét magyarázza el Gary Scott:

http://www.youtube.com/v/Iq2FxDTuAeY&hl=hu_HU&fs=1&

Egy nagyon jó Wikipédia cikket olvashattok itt magyarul a gitárokról.

Egy hangszerkészítő / javító ismerősöm aktivgitar.hu című oldala. Sok érdekes és hasznos információ található rajta.

Itt van egy video David Gilmour hangzásához szükséges eszközökről

Tipikus gitártípusok