10. Egy év után

Default book

Majdnem eltelt egy év, amióta teniszedzőhöz járok és itt az ideje meghúzni egy vonalat. Elhozta-e az edzés a kánaánt?

A rövid válasz az, hogy nem. Van egy hosszú válasz is...

A minap játszottunk egy párost és az ellenfél egy beugró volt, akinek akkora tenyeresei voltak, hogy egyszer kivitte az ütőt a tenyeremből!!! A szerváit csakúgy tudom visszaütni salakon, hogyha két méterre állok az alapvonaltól. Vagyis nagyokat, erőseket üt. Játék közben a gyors játéka ellenre egy idő múlva partiban voltam ellene és kifigyeltem, hogy a fonákjai korántsem olyan pontosak és gyorsak, így amikor én adogattam, vagy amikor a szervát vissza tudtam returnözni, akkor következetesen, hosszan az ő fonák oldalára ütöttem a vonal mellé a lábához. Ettől kezdve tudtam nyerni ellene pontokat, adogatásokat.

Az elmúlt egy év alatt Gyimesi Gábor edzőm az alábbiakat mondta: A tenyereseim technikája nagyot javult, általában meg tudom csinálni a "szép" mozdulatot. A tenyereseim erősebbek, pontosabbak lettek. Megszűnt a test előtti csukómozdulatos kapkodás.

A fonákjaim is fejlődtek, de még sokszor közel állok a labdához, vagyis nem érzem a távolságot. Amikor jó a távolság, akkor az ütéseim is jobbak. Egyelőre a fonákjaim még a T vonal körül érik el a túlsó oldalon a pályát, tehát van mit fejlődnöm ezen a téren.

A hálónál jobb vagyok, mint voltam, bár azt nem gyakoroltam sokat, mert a mozdulat korábban is megvolt. Persze itt is lenne mit gyakorolni. Különösen a hálónál az oldalra lépést gyakran nem szabályosan végzem.

A szerváim valamelyest javultak. Kemény pályán az első szervám elég erős és gyors, a második biztonságiként is megfelelő. Salakon is elég jó az első szervám, nem tudják alapvonalról letámadni.

A szokásos mérkőzéseim a partnerekkel már nem mutat olyan siralmas képet. A nyári szezonban a single játékaim során már 4-6, 5-7, 6-4, 7-6, játékokat produkáltam a szokásos partneremmel (Ugrival), ami azt jelenti, hogy egy-egy adogatás lett csak brake oda és vissza is. Más partnerek - régebbi idősebb, általam nagyra becsült játékosok és olyanok, akiktől korábban tanultam - már nem jelentenek leküzdhetetlen problémát. Általában nem a nyerés, hanem annak mértéke a kérdés. Néhányszor játszottam idegenekkel is, akiktől nem kaptam ki.

Összességében: fejlődtem, de van még hová fejlődnöm.

Tanulság: 30-40 edzés alkalom arra elég, hogy egy ütésmódom javuljon, és valamelyest a játékom is általában javuljon.