11. Fonák ütések gyakorlása

Federer fonák mozdulat

A fonák ütések gyakorlása

A fonák ütés gyakorlásánál is fontos, hogy a mozdulat "szép" legyen. Itt a szép szó a helyes mód szinonimája. A fonáknál meg kell különböztetni az egy kezes s a két kezes fonák ütéseket. A két kezes fonák ütést nem szeretem, nem tanultam, ezért erről nem tudok semmit mondani azon kívül, hogy nem lesz teniszkönyöke az embernek és kissé suta mozdulatnak tűnik, mert két kéz munkáját kell koordinálni egy helyett.

A rossz fonák

A hibás fonák ütésnek is az a baja, mint a rossz tenyeres technikának: általában a játékos ráront a labdára és túl közel kerül hozzá. Ilyenkor kényszerütéssel próbálja megoldani a problémát és felkapja az ütőt maga elé vagy csuklómozdulattal próbálja visszaküldeni a labdát. Az alapvető probléma itt is, mint a tenyeresnél a távolság. A fonák ütések javításának első lépése a mozdulat megtalálása, második lépés a távolság megtalálása.

A mozdulat javítása

Az egy kezes fonák ütés mozdulata olyan, hogy a játékos az ütőt tartó vállal a pálya felé fordul. Ekkor a teste merőleges az alapvonalra. Mikorra a testhelyzetet eléri, addigra hátraviszi az ütőt mélyen leengedve. Az ütőt előre és felfelé lendíti. A felfelé lendülő ütő körülbelül vállmagasságban találja el a labdát. Ekkor nyújtott a könyöke! A találat után nem áll meg a mozdulat, hanem addig kivezeti, amíg a keze a feje fölé nem kerül. A súlypont végig a pálya felé lévő lábon van. A találatnak itt is a test vonala előtt kell kicsivel megvalósulnia. (A hátsó lába az ütés során enyhén előrecsúszhat)

A fonák gyakorlása közben gyakori, hogy a rossz távolság miatt az ütő mozgásakor igazítani kell az ütő állásán és inkább nyesés vagy valami furcsa pörgetés-csavarás lesz a szabályos ütés helyett. Az ütés indítása előtt ezért két kézzel fogja a játékos az ütőt, és a fejnél lévő kézzel az ütő fejét úgy lenyomja, hogy a fej mindenképpen a pörgetés állás irányába álljon.

A távolság megtalálása

Amikor fonákra jön a labda a fonák túlsó oldalán lévő lábbal kell keresztbe lépni. A korábbi rossz beidegződés miatt, túl közel kerültem a labdához, ezért a gyakorlás során a távolságot kellett olyan módon kell megválasztanom, hogy a lépések után kicsit távolinak érezzem a labdát. Ha pattanás után eltér az eredeti iránytól, akkor is lesz helyem és időm, hogy korrigáljak. Ha közel kerül a labda lesz helyem szabályosan ütni, illetve ha távolabb kerül a labda lesz időm jobban kinyúlni.

Először az edző úgy adja a labdákat, hogy elég legyen egy keresztlépés a visszaütéshez. Balkezes vagyok, így a bal lábbal lépek keresztbe, a jobb láb marad a helyén. Ha közel jön a labda, akkor inkább a jobb lábammal kell egy kicsit hátul keresztbelépnem. A lépés során az ütőt leeresztem hátra. Nekem ahhoz, hogy a beidegződésem megváltozzon 2 edzésen 3 kosár labdára (2*3*70 =420 wink ) volt szükség. Hogy ez sok vagy kevés nem tudom?

Második fázisként úgy kapom a labdákat fonákra, hogy egy labdát 1 lépéssel érhessek el, majd a következő labdát 3 lépéssel. A három lépés esetén is a lépést ballal kezdtem és ballal fejeztem be, vagyis a lépések számának páratlannak kell lennie álló helyzetből való indulásnál. A lépések nem tért ölelő óriás lépések, hanem inkább apró lépések.

A harmadik stáció az, amikor játék közben kapom a fonák ütéseket, egyet középre tenyeres oldalra, majd egyet fonák oldalra. Ekkor is figyelni kell, hogy az utolsó lépésnél a megfelelő lábbal történjen és figyelni kell a távolságra is. Mikor a labda helyéhez érek a testhelyzet legyen meg és az ütő is legyen hátsó, kiinduló helyzetben helyén. Ha az ütés elindult, akkor ki kell vezetni, ahogyan korábban leírtam.

Megjegyzés

Kifejezetten élveztem, hogy a harmadik-negyedik kosár labdánál egymás után kezdtek szabályosak lenni az ütések, ami egyúttal azt is jelentette, hogy a túlsó oldalon az alapvonal környékére értek és nem a hálóban vagy messze a pályán kívül. Az edzés végén, amikor játék van, azaz futtat az edző, hogy lóg a nyelvem néhány esetben sikerült elég erősen és szép mozdulattal visszaküldenem a fonákokat is. A végén megveregettem a saját vállamat!!!

Fonák kereszt vs. fonák egyenes

A fonák egyenes ütés lényege az, hogy a mozdulat indításakor a vállaknak párhuzamosaknak kell lennie az oldalvonallal és például rövidebb labda esetén előre is lehet mozdulni az ellenfél irányába. A megfelelő mozdulat így nagyobb sebességet adhat a labdának. A testhelyzet fontos, mert így szinte rácélzunk az egyenesre. A fonák kereszt ütésekor a vállaink nem teljesen párhuzamosak az oldalvonallal és a mozdulat végén, amikor a labdát eltaláljuk a felfelé haladó ütőbe csuklómozdulatot is viszünk, ami plusz pörgést ad a labdának és a keresztet lerövidíti.