18. Bemelegítés edzés vagy mérkőzés előtt

Főleg az olyan játékosoknak, mint én a bemelegítés fontos egy edzés vagy egy mérkőzés előtt.

A bemelegítés célja az, hogy a nap folyamán csak alapszinten használt izmok a bemelegítés során kezdjenek dolgozni, először csak finoman, majd erőteljesebben. Lehetőség szerint minden izmot át kell mozgatni, ami a játék során sorra kerülhet. Ez minden sport esetén így van.

A bemelegítésnek nem célja, hogy addig mozgassa a játékost, amíg az energiái a piros vonalig leesnek, de célja az, hogy annyit mozogjon, hogy utána ne legyen rándulás, sérülés. A lélegzés felgyorsuljon, az izomtónus meglegyen.

Tenisz bemelegítés

A teniszben a bemelegítés másik célja az, hogy - főleg amatőr játékosoknál - a játék nélküli napok alatt az izmok által elfelejtett mozgásformákat újra eszükbe juttassuk és minden ütés módot előhozzunk, hogy a játék alatt a korábban begyakorolt mozdulatok már automatikusan jöjjenek. Néha a bemelegítés része, hogy a játékos a meccs vagy edzés előtt fut néhány kört a pálya körül, hiszen az egyik leggyakorib mozgásforma a futás a tenisz edzésen és meccsen.

Akár meccs, akár edzés előtt melegítünk be, a játékosok az adogatóudvar hátsó részére állnak és rövid tenyeres és fonák ütéseket adnak egymásnak. A könnyített esetben ezek a túlsó oldalon lepattannak, normál esetben ezeket a labdákat röptével adják vissza. Ez a szakasz kb. 1-3 perc.

A második menetben a játékosok az alapvonalra mennek és könnyed enyhén felpörgetett labdákat küldenek az alapvonalra tenyeresre és fonákra is. Ez is kb. 1-3 perc.

Az edzés esetén a bemelegítésnek itt vége van.

Meccs előtti bemelegítés folytatása

Harmadszorra az egyik játékos bemegy a hálóhoz, míg a másik az alapvonalról üti a labdát, míg a hálónál lévő röptézik a viszonylag erős labdákra. Majd még ebben a szakaszban az alapvonali játékos fej feletti labdákat ad, hogy a másik a lecsapásokat is gyakorolja, 1-3- perc.

Végül mind a két fél felváltva adogatást gyakorol.