22. Védekezés a teniszben

Több tényező együttes megléte tesz valakit a hatékony védekezés mesterévé. Ilyenek a gyorsaság, az ellenfél ütéseinek olvasása, a jó lábmunka, valamint az, hogy milyen ütésfajtát választunk.

Ha ilyen helyzetben jól, és jó helyre ütjük vissza a labdát, azzal visszakerülhetünk a játékba, sőt akár védekező pozícióba is kényszeríthetjük az ellenfelet.

Sokan közülünk, amikor védekezésre kényszerülnek, dupla vagy semmi alapon nyerőt próbálnak ütni. Ezeknek kétségbeesetten megütött labdáknak körülbelül 10%-a esik be a pályára, ami nagyon alacsony százalék. Egy jól védekező játékosnak több olyan ütés is van a tarsolyában, amelyek nemcsak biztosabb, de okosabb megoldást nyújtanak az adott helyzetben.

Mit jelent a hatékony védekezés a teniszben?

Amikor ellenfelünk kiszorított minket a pályáról

A probléma itt abban áll, hogy ellenfelünk következő ütését ebben a kiszorított helyzetben kevés esélyünk van elérni.

Ha erősen ütjük meg a labdát, akkor lerövidítjük a rendelkezésünkre álló időt arra, hogy a pályán kedvezőbb pozícióba kerüljünk. Akkor játszunk okosan, ha hosszan, és nagyon magasan adjuk vissza a labdát az alapvonal közelébe.

A magasabb játéktudással rendelkező játékosok választhatják még az erősen pörgetett átemelést, vagy a magasra felpattanó, hosszan ütött pörgetést is. Ezek az ütések lehetőséget adnak arra, hogy pályán elfoglalt pozíciónkat visszanyerjük, hiszen a labda hosszabb ideig és alacsonyabb sebességgel repül. Az ellenfél dolgát is megnehezítjük vele, hiszen nehezebb nyerőt ütnie egy magasra felpattanó, lassúbb labdát fogadva. (Kivéve, ha a labda olyan magasra pattan, hogy a feje fölül tudja megütni.)

Ha keresztütést választunk, akkor még több időt tudunk nyerni. Minél hosszabb utat tesz meg labdánk a levegőben, annál több időnk lesz arra, hogy elérjünk arra a pontra, ahonnan fedezni tudjuk a pályát. Keresztütés esetében ez a pont hozzánk közelebb is esik, mint egyenes ütés esetében.

Ha ellenfelünk feljön a hálóhoz

Amikor az alapvonalon állunk, és ellenfelünk egy jó támadó ütés mögött a hálóhoz közeledik, általában a labda gyorsan jön felénk, és nincs idő nagy lendítésre.

Ilyenkor a hatékony védekezés módszerei

  • A magas átemelés ilyenkor jó választás, de ha ellenfelünk magas és gyors is, keményen megfizethetünk, ha az átemelés nem sikerül igazán jól. A jó átemelés mindig hosszan érkezik az ellenfél térfelére. Ha az átemelést meg tudjuk pörgetni, az még jobb, bár ezt gyakran nagyon nehéz kivitelezni. Ha van idő a pörgetésre, és erősen megpörgetjük a labdát, akkor ellenfelünknek hátrébb kell mozognia saját ütéséhez és ilyenkor az idő megint nekünk dolgozik.
  • A másik lehetőség, hogy egyszerűen csak áttesszük a labdát a háló felett. Így legalább röptézésre kényszerítjük az ellenfelet. Ne üssünk ilyenkor magas kockázattal járó ütést; ne adjunk ingyen pontot ellenfelünknek. Ha ellenfelünk magas, akkor sikeres lehet a lábához adott labda. Még jobb, ha laposan adjuk vissza a labdát, mégpedig úgy, hogy ellenfelünk irányváltoztatásra kényszerüljön.
  • Ha elérjük azt, hogy ellenfelünknek még egy ütést kelljen ütnie, lehet, hogy azt az ütést elvéti, vagy kevésbé agresszíven üti vissza, így lehetőségünk adódik arra, hogy a pontba visszakerüljünk. A cél az, hogy olyan ütésre kényszerítsük, ami már nem olyan agresszív, mint egy előkészítő ütés, vagy egy röpte. Ha elérjük azt, hogy a röptét alulról felfelé kelljen ütnie, vagy azt hogy egy kevéssé jó ütést üssön, akkor lehetőség van az irányítás átvételére és arra, hogy őt kényszerítsük védekezésre.

Az alapvonalon állva bombáz minket ellenfelünk

Amikor ellenfelünk az alapvonalon áll, és onnan bombázva a labdákat mozgat minket, akkor a labdák visszaadása egyre nagyobb kihívást jelent. Ilyenkor nem feltétlenül kell az erőre erővel válaszolni, főleg ha ez egyébként sem a kedvelt játékunk. Ahelyett, hogy növelnénk ütéseink erejét, inkább lassítsuk a tempót, és arra törekedjünk, hogy hosszan játsszunk. Így ellenfelünknek saját magának kell dinamikát vinnie az ütésekbe, nem használhatja fel a mi ütésünk energiáját.

Ilyenkor az sem cél, hogy irányt váltsunk. Ha bajban vagyunk, akkor a hosszan keresztben érkező labdát, hosszan keresztben adjuk vissza. Ha az ellenél labdája keresztben érkezik, akkor nehezebb egyenes ütést ütni, mint keresztet. Ha bajban vagyunk, oda üssük vissza a labdát, ahonnan jött.

Védekezés egy jól sikerült átemelés esetén

Ha a hálónál állunk, és ellenfelünk egy jó átemelést üt, akkor meg kell próbálni egy viszonylag lassú lecsapást ütni. Amikor teljes erővel igyekszünk hátrafelé, és közben nyújtózkodunk, hogy elérjük a labdát, a lecsapás esélyei igen hullámzóak. Inkább üssük meg a labdát csak 50%-os erővel, de maradjunk bent a pontban. A kisebb erővel adott “biztonsági” ütés általában nagyobb esélyt ad erre.

Bár nagy a kísértés, hogy nyerőt próbáljunk ütni a lecsapással, de ilyen helyzetben hosszú távon biztos, hogy az okos, biztonsági ütéssel sokkal több pontot nyerhetünk, mintha valami extra ütést erőltetnénk.