23. Ellenőrzési pont

Default book

Ellenőrzési pont

A ellenőrzési pont az a hely, ahova a játékosnak vissza kell érnie, ha elküldte a labdát az ellenfélnek. Erről a pontról tudja a legkönnyebben megvédeni a pályát a visszajövő labda esetén. Az ellenőrzési pontot a saját ütésünk határozza meg.

Alapvonalon

Középre adott labda: Ha az ellenfélnek középre adjuk a labdát, akkor középen állva tudjuk legjobban fedezni a pályát, ezért ott is kell maradni, legyen ez szerva vagy a játékban alkalmazott ütés.

Keresztlabda: Ebben az esetben az ellenfél gyakran keresztet üt vissza, hiszen az a legstabilabban visszaadható ütés. Ekkor a középvonal felé kell mozognunk, de az ütés oldalán lehet maradni kicsit.

Egyenes labda: Főleg ha a pálya egyik széléről ütünk egyenest (pl. fonák egyenes), akkor a pálya nyitott és az ellenfél keresztet üt. Ilyenkor az ellenőrzési pont eléréséhez a felezővonalon túlra kell futnunk. Ez tehát lehet hátrány!

Ha az ellenfél kiszorít minket a pálya egyik széle felé, akkor a keresztütés ad elegendő időt arra, hogy visszatérjünk az ellenőrzési ponthoz.

Hálónál

Az ellenőrzési pont a hálónál az ellenféllel azonos oldalon van. Keresztütésnél az ellenőrzési ponthoz mindig tovább tart felmenni, ezért csak egyenes ütés esetén menjünk fel a hálóhoz!

Az ütések szórása

Az amatőr és profi játékosok szórása általában elliptikus terület. Ez azért van, mert az irányt könnyebb belőni, mint az ütés hosszát. Ha kockázatot vállal a játékos, akkor a vonalhoz közel akarja megüti a labdát, de ha biztosra akar menni, akkor annyira üti a szélre, hogy a szórása még a pályán belül maradjon. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy általában érdemes az ellenfél pályáján az adogatóudvar és az alapvonal közé félútra célozni és a pályarész közepére. Ekkor nem vállalunk nagy kockázatot, de nem is leszünk túl hatékonyak...Ha egy -egy ütésünk az alapvonal vagy az oldalvonal mellé esik, akkor a másik oldalt védekezésre kényszeríthetjük!

A teniszező száma

Minden játékosnak a labdamenetek során van egy olyan száma, amely azt jelenti, hogy hány ütésig tudja a labdát a játékban tartani. Ez után csökken a koncentrációja és hibázni kezd. A fáradt játékosok, akik tudják ezt azért játszanak gyors nyerésre, hogy még azelőtt be tudják fejezni a labdamenetet, mielőtt a labdát már nem tudják játékban tartani. Az én számom kb. 5-6.

Az alábbi dolgok erről a honlapról származnak:

http://www.online-teniszakademia.com/Tenisz_taktika_strategia.html