Gitárok beállítása otthon

Gyakori dolog, hogy a gitárosok egy-két évente elviszik a hangszerüket mert nem jó a nyak, vagy magasan vannak a húrok, vagy nem szól jól az oktáv, stb... Ez természetes, mert az időjárás változásával a páratartalom is megváltozik, ami pedig a gitár testének és nyakának tulajdonságait is módosítja.

Mit kell és lehet otthon beállítani?

Ahhoz, hogy egy gitár kényelmes és jól játszható legyen, a húroknak a lehető legalacsonyabban kell lenni a gitár fogólapjához, egyébként megszokás kérdése.

Ha a húrok túl alacsonyan vannak, akkor egyes bundoknál a lefogott hang zizeg, nagyobb erejű pengetéseknél - főleg basszusgitár esetén - odacsapódik a húr a bundokhoz.

Ha a húr túlságosan távol van a fogólaptól, akkor túl nagy erővel kell leszorítani a bundhoz a húrt, illetve az ujjaknak túl sokat kell mozogniuk és ezért lassabb és bizonytalanabb lesz a játék.

Az alapvető cél tehát, hogy a  húrok magasságát megfelelőre állítsuk.

A gitár nyakának felhúrozott állapotban hosszában enyhén(!!!) homorúnak kell lennie. Ha a gitár nyaka hosszában domború, akkor a gitár nyakánál a fogólaphoz túl közel lesznek a húrok, a gitár testénél pedig túl távoliak. Ha a gitár nyaka hosszában homorú, akkor a gitár fejénél gyorsan távolodnak a húrok a fogólaptól, és később sem lehet őket elég közel állítani.

A gitár nyakának beállítása

A legtöbb elektromos gitár nyakában van egy acélrúd, amelynek az egyik vége ki van vezetve vagy a gitár fejénél, vagy a testnél. Ez az acérúd biztosítja, hogy a gitár nyaka ne hajoljon meg, ha felhúrozzuk, illetve ezzel lehet ellensúlyozni a húrok feszítését. Egy imbuszkulccsal lehet állítani. Amikor a kulcsot jobbra tekerjük, akkor a nyak domborúbbá válik, amikor balra tekerjük, akkor homorúbbá.

Húrozzuk fel és hangoljuk be a hangszert és tegyünk egy hosszú vonalzót a nyakon végig. Vonalzó helyett lehet használni a megfeszített húrt is úgy, hogy a gitár testénél a legmagasabban lévő bundhoz szorítjuk a húrt. Meglátszik, hogy hol ér a bundokhoz vagy hol nem ér hozzájuk.

Kiderül, hogy a nyak homorú, domború vagy egyenes-e. Eresszük le a húrokat. Ha homorú volt a nyak, akkor tekerjük jobbra az imbuszkulccsal a szabályozót, ha domború, akkor balra. Mindig maximum negyed fordulatot állítsunk csak. Utána hangoljuk be megint a hangszert.

Nyak állító csavarok

Korábban az volt a tuti, hogy a gitár nyakának egyenesnek kell lennie, ha felhúrozták. A hangszerészek egyöntetűen azt állítják, hogy a gitár nyakának enyhén homorúnak kell lennie felhúrozott állapotban. Miért is?

Amikor egy üres húrt megpengetünk, akkor az oktávnál lesz a legnagyobb a húr kitérése. Ahogy egyre magasabb fekvésben játszunk a legnagyobb kitérés egyre magasabbra kerül. Ha egyenes a gitár nyaka, akkor az oktávnál hozzácsapódik a bundokhoz a húr. Domború nyak esetén nem kétséges, hogy zörögni fog. Enyén homorú nyak esetén nem zörög a húr.

Ha a gitár nyaka jó helyzetben van, akkor az enyhén homorú nyak ellenére is a bridge-nél eléggé le lehet ereszteni a húrt ahhoz, hogy kényelmesen lehessen játszani. Ha a gitár nyaka nem áll megfelelően, akkor hiába a legalacsonyabbra eresztett húr, a gitár játszhatatlan lesz.

Azt szokták mondani, hogyha a hídnál beállították a húr magasságát, akkor az oktávnál a vékony húroknak kb.1,58-2,38 mm között kell lennie, a vastag húroknál 2,38-3,17 mm magasan kell lennie a húrnak a bundtól.

Megjegyzés: Ha a korábbiakban használt húrok helyett vastagabb, vékonyabb vagy akár más típusú húrokat teszünk fel, azok másképpen feszíthetik a nyakat, tehát előfordulhat, hogy újra kell állítani a nyakat.

A húrok magasságának beállítása

Miután a nyak egyenessé vált, a gitár testén lévő húrlábbal (bridge) kell foglalkoznunk.

A húrlábon kb. 2-4 mm-es imbuszkulccsal állítható csavarokat találnuk, húronként kettőt. Ezek segítségével lehet olyan alacsonyra beállítani a húrokat, amennyire csak lehet. Általában a vékonyabb húrokat érdemes közelebb vinni a bundokhoz és a vastagabbakat egy kicsit távolabb. A fogólaptól való távolság vagy legyen minden húron ugyanannyi, vagy egyenletesen növekedjen a vastagabb húrok irányában. A jó távolság a vékony húroknál szólógitár esetén 1,58-2,38 mm, a vastagabb húroknál 2,38-3,17 mm. Előfordul, hogy bizonyos fekvésekben megfelelő a távolság, míg máshol túl távoli vagy túl közeli. Ekkor kompromisszumokat kell kötni. Ez olyankor lehetséges, ha a nyak nem áll megfelelően, vagy a bundok nem egyenletesen koptak, vagy a nyak domború. Használt hangszerek esetén a nem egyenletes kopás elég gyakori.

A húrmagasság állítása

Az oktáv beállítása

Amikor a szabadon szóló húrt lenyomjuk a bundhoz, akkor megváltozik a feszessége. Minél távolabb van a húr a fogólaptól, annál jobban megfeszül a lenyomott húr. Ha egy húron megpengetjük az első oktávnál az üveghangot, és lenyomjuk a húrt a 12. fekvésben és meghallgatjuk a hangot, akkor jó a gitár oktávja, ha a két hang ugyanaz. Miután állítottuk a nyakon és a húrmagasságon elengedhetetlenül szükséges az oktávon is állítani.

Ha az üveghanghoz képest a lefogott oktáv hang magasabb, az azt jelenti, hogy túl rövid a húr távolsága, azaz hosszabb húrtávolságot kell beállítani. A bridgen a húr távolságát szabályozó gombot a test végének az irányába kell eltolni. Ha a lefogott hang az üveghanghoz képest alacsonyabb, akkor rövidebb húrtávolságot kell alkalmazni.

Erre a célra a gitár húrlábjánál minden húrhoz van egy állítócsavar. Általában kis méretű keresztfejű csavar. Ha jobbra forgatjuk őket, akkor a húrtartó bak hosszabb, ha balra csavarjuk, akkor rövidebb húrhosszat eredményez.

Tehát, ha magas az oktáv, akkor jobbra kell csavarni, hogy hosszabb legyen a húrhossz, ha alacsony az oktáv, akkor balra.

Természetesen itt is a fokozatosság számít vagyis egy-két miliméternél többet ne állítsunk, majd utána hangoljuk be megint a hangszert és próbálgassuk az oktávot.

Megjegyzés

1. Ha a nyakon lévő bundok magasak vagy vékony húrt használunk vagy a gitárosnak "nehéz" keze van (Szia Indián! wink), azaz nagyon szorítja a húrokat, akkor a húr nyúlása miatt a magas fekvésben lefogott hangok felül lesznek intonálva, akár egy negyed hanggal is. Ez roppant idegesítő a hallgatónak. Inkább legyen egy kicsit alacsonyabba hang, mint magas, mert azt a gitáros tudja korrigálni. Ezt is bele kell számítani a húrhossz megtalálásához.

2. Ha elviszed a hangszerészhez a hangszert, akkor ő úgy állítja be, ahogy szerinte jó. A gitárosok keze azonban különbözik, ezért utólagos finomításra szinte mindig szükség van. Ha nem mersz hozzányúlni, akkor a hangszerésznél próbáld ki a hangszert és csak akkor vidd haza, ha minden teljesen ok. Tapasztalatom szerint

Húrhossz állítása
itt

Itt van egy néhány video, aemly a gitárok otthoni beállításával foglalkozik:

https://www.youtube.com/watch?v=aAyDdbNldig

https://www.youtube.com/watch?v=in-ybc6wri8

Otthon nem nehezen elvégezhető beállítások

Bundok lecsiszolása

Mint már korábban említettem a használat során a bundok nem egyenletesen kopnak. Ez azt jelenti, hogy a különböző fekvésekben másként kopnak a húrok, sőt egy bund különböző részei is másképpen kopnak. Ez azt eredményezi, hogy a húrokat nem lehet megfelelően beállítani. Ilyenkor a bundokat érdemes lecsiszolni, ha még nem csiszolták le. Eléggé babramunka. A bundok általában rézötvözetből vannak. Finom csiszolólapokat kell használni és törekedni kell, hogy a bund minden része azonos magasságú legyen, továbbá minden bund is azonos magasságú, illetve egymáshoz képest egyenletes legyen.

Újrabundozás

Ha már a bundokat nem lehet lecsiszolni, akkor újra lehet bundozni a nyakat. Ekkor ki kell venni a nyakból a régieket és a helyükre újakat kell beütni, majd lecsiszolni. Ezt csak olyannak ajánlom, aki nem fél attól, hogy a korábban használható gitárját teljesen tönkrevágja, illetve ha van rá sok-sok ideje.

Szakadó gitárhúrok, elhangolódó húrok

Szólógitároknál előfordul, hogy a húrok gyakran szakadnak a húrláb közelében. Ez akkor fordul elő, amikor a használat során a húrtartó bakba a húr bevágást mar ki. Ilyenkor a húr is jobban igénybe van véve. A húrtartó bak vájatát ki kell gömbölyíteni kerek keresztmetszetű finom reszelővel és csiszolópapírral, és simára kell csiszolni, majd finom grafitporral kenjük meg a húrtartó vájatot, ami növeli a vájatban a húr csúszását. Így a megfeszített húr könnyebben visszaáll alap helyzetbe és nem fog a húrtartó vájatban akadni.