Milyen pengetőt használj

A gitárosoknál gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen pengetőt használjanak a boltokban lévő választékból? Kérdés a pengető alakja, anyaga, vastagsága, merevsége.

A pengető alakja

A pengető alakja általában ilyesmi:

A pengetőt úgy tartja a gitáros, hogy a hegyes végével pengethesse a húrokat. Kérdés, hogy hegyesebb vagy eleve tompább pengetőt használjon a gitáros. Használat közben ezért a hegye elkopik és ezáltal a pengető is előbb-utóbb tompává válik. Pontatlanabb módon lehet a hangokat játszani. Szerintem, ha már érezhető a kopás mértéke, akkor ki kell cserélni a pengetőt. A kopás mértékét befolyásolja a pengető anyaga.

A pengető anyaga

Nagyon sokféle anyagot használnak pengetőnek. Valamiféle műanyag (nylon, celluloid), csont, fa, fém, üveg, kő. A keményebb anyagok kevésbé kopnak, viszont jobban koptatják a húrokat. Pontosabban lehet velük játszani, de jobban akadnak.

A leggyakrabban használt pengetők anyaga műanyag, de ismerek gitárost, aki üvegből csiszolt pengetővel játszott. Joe Satriani időnként fém pengetőt használ (https://www.youtube.com/watch?v=WHcYjO6jQzs).

Valójában tehát ízlés kérdése, hogy milyen anyagból készült pengetőt használsz.

A pengető vastagsága

Ha vékony vagy közepes vastagságú pengetőt használsz, akkor - bocsánat a kifejezésért - ne akarj akusztikus gitáros akkordozásnál továbbjutni.

Ezekkel nehéz pontosan játszani, mert a pengető elhajlik a pengetés során és a pengetés időpontja, ereje bizonytalan lesz. A pontosság és a sebesség a fontos, ezért nem az anyaga, hanem a vastagsága, merevsége a legfontosabb jellemzője a pengetőnek.

A boltokban általában vékony (thin), közepes (medium) vagy vastag (heavy) pengetőket árulnak. Szerintem a kiválasztott pengető legalább 0,85 mm vastag legyen, de ne legyen 2 mm-nél vastagabb, mert az olyan, mintha sziklával pengetnél.

Sokak szerint az 1,1-1,35 mm vastag pengető az ideális szólógitároknál.

A JAZZ III pengetők talán a legjobbak bizonyos szempontból. Elsősorban merevek, élesebbek és hegyesebbek, mint általában.

Forrás

https://www.guitarmeet.com/guitar-picks-for-shredding-do-they-exist/