Szalagavató beszéd 2012 - Szily

Carpe diem

Ez a kifejezés az ifjúságom egyik meghatározó filmjének fő motívuma volt.
Ragadd meg a pillanatot!

Kedves Diákok, Szülők, Vendégeink és Kedves Kollégáim!

Az életünk fontos pillanatait meg?rizzük emlékeinkben. Ilyen volt számomra az amikor 5 éves koromban mentőrepülő szállított a Balatonról Budapestre. Ilyen volt, amikor megszületett a fiam 30 éves koromban.

És emlékszem arra, amikor a szalagavató bálon osztálytársaimmal eltáncoltuk a műsorunkat.

Ezek a pillanatok gyöngyként felfűzve kísérik végig életünket.

Kedves végzősök!

Reményeim szerint a mai nap egy ilyen gyöngyszem lesz számotokra. Többen közületek eddig csak a felkészülés nehézségeit éltétek át, de a mai nap végére emlékezetes eseménnyé válik az este. A mai napon ünneplünk. Nem az ünneplést ünnepeljük, hanem titeket. Kitárjuk lelkünket a pillanatnak, és mint egy megállított filmen bevéssük emlékezetünkbe ezt a napot. Feltűzzük melletekre a kék szalagot. A kék szalag az elmúlt évek lezárásának és egy új kezdetnek a szimbóluma. A mai nap egy átalakulás kezdete.

A kék szalag jelzi, hogy a kamaszkorból átléptek a felnőttkorba. A kék szalag bizonyítja, hogy szüleitek gondoskodásának és tanáraitok áldozatos munkájának eredményeként az iskola végzős diákjaiból hamarosan kezdő munkavállalók, vagy más iskolák kezdő tanulóivá váltok. A szalag emléket állít azoknak a momentumoknak, amikor Ti is megtettétek a magatokét ahhoz, hogy idáig eljussatok. A szalag az iskolatársaitokkal, osztálytársaitokkal való összetartozás jelképe is.

A diákévek alatt annyit papoltunk, annyit magyaráztunk nektek, hogy valószínűleg unjátok a sok szót, de az élet nem egyszerű, nem lehet egyszerűen végigélni. A célunk az volt, hogy adjunk kezetekbe megfelelő muníciót.

Köszönjétek meg szüleiteknek, tanáraitoknak és társaitoknak, hogy birtokába jutottatok a továbblépés képességének.

A szalag mutatja, hogy most fogtok nekifutni az utolsó akadályoknak és miután átugrottátok azokat … nos újabb és újabb küzdelmeknek néztek elébe.

Kedves végzős diákok

Milyen további útravalót adhatunk nektek, amikor éppen kirepültök a fészekből?

Mahatma Gandhi, a 20-ik század egy indiai bölcse mondta:

„Élj minden napot úgy, mintha az utolsó lenne, de tanulj úgy, mintha örökké élnél”.

A tanulás örök feladat. Ha ennek fontosságát megérzitek, akkor már nem voltunk hiába, mert nem az a lényeges, hogy az ember most mit tud, hanem az, hogy képes-e megtalálni az utat a jövőbe.

Kedves diákok!

A Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola büszke rátok, mert eljutottatok idáig és remélem, hogy az itt töltött pillanatok felfűzött gyöngyként maradnak meg emlékeitekben. Remélem, hogy gondolataink termékeny talajba hullottak. Reméljük, hogy a magvak álmai beteljesülnek és virággá változnak.

carpe diem - Ragadjuk meg a pillanatot!

Köszönöm, hogy eljöttetek…