Szalagavató beszéd 2013 - Szily

Tisztelt Diákok, Szülők, Vendégeink és Kedves Kollégáim!

Aki már látott hosszútávfutó versenyeken az utolsó kör előtt a futóknak megkongatnak egy harangot és ezzel veszi kezdetét az utolsó 400 méteren a hajrá.

A mai napon iskolánkban megszólal a harang.

Kedves diákok a verseny eddigi szakaszaiban hol rosszabbul, hol jobban teljesítettetek. A cél látszik. Talán már egy kicsit elfáradtatok, de az utolsó körben azért még beleadtok mindent, hogy a célban jól szerepeljetek. Ennek a versenynek a mai nap fontos állomása.

A mai napon ünneplünk. Titeket ünneplünk. Kitárjuk lelkünket a pillanatnak, és mint egy lassított filmen bevéssük emlékezetünkbe ezt a napot. Feltűzzük melletekre a kék szalagot.

A szalag jelképezi felnőtté válásotok hivatalos kezdetét, jelzi az összetartozást az iskolátokkal, az osztálytársaitokkal, tanáraitokkal és az iskola többi dolgozójával.

A kék szalag bizonyítja, hogy szüleitek gondoskodásával, tanáraitok áldozatos munkájával és a Ti erőfeszítéseitekkel az iskola végzős diákjaiból hamarosan kezdő munkavállalók, vagy más iskolák kezdő tanulóivá váltok.

Köszönjétek meg szüleiteknek, tanáraitoknak és társaitoknak, hogy birtokába jutottatok a továbblépés képességének.

Kedves végzős diákok

A diákévek alatt annyit papoltunk, annyit magyaráztunk nektek, hogy valószínűleg unjátok a sok szót. Sajnos az élet nem egyszerű nem lehet egyszerűen mindent elmondani. Csak a kezdethez tudunk adni útravalót – a mesebeli hamuban sült pogácsát.

Mahatma Gandhi, a 20-ik század egy indiai bölcse így fogalmazta meg:

„Élj minden napot úgy, mintha az utolsó lenne, de tanulj úgy, mintha örökké élnél”.

Ez a mi hamuban sült pogácsánk.

Remélem az itt összegy?ltek számára a mai nap az életünk versenyének meghatározó lassított felvétele lesz, és sokáig emlékezünk rá.

A szalagavató bált megnyitom.