Teniszütők 1.

A teniszütők az elmút század közepe óta folyamatos fejlődésen mennek keresztül. Először a teniszütők fából voltak és bélhúr volt rajtuk, majd később a hút nylon anyagból készült. Az ütők feje kicsi, kb. 70-80 négyzewthüvelyk volt. Az ütők 370-410 gram nehezek voltak. A mai ütők közül a legnehezebben 340 grammosak.

1950 körül a Lacoste jött ki az alumínium ütőjével, amelyet a Wilson megvett (?) és T2000 néven 67 négyzetinches feje volt. 1974-től 82-ig Jimmy Connors ezzel nyerte a Grand Slameket. A Head cég műanyagból készített ütőt, aminek az oldalára fémlapokat ragasztott. 1975-ben Arthur Ashe ezzel az ütővel nyert Grand Slamet. Egyet.

1980-ban a Dunlop Max200G néven szénszálakkal erősített műanyag ütőt készített. A feje 85 négyzethüvelyk lett. McEnroe tanácsára az ütőt könnyebbé tették úgy, hogy nylonnal kombinálták az anyagát.

Innentől kezdve a gyártók különböző fémeket, kevlárt, titánt és manapság grafént is használnak a műanyagban. (grafén = egy atom vastagságú szén, amely 200-szor erősebb az acélnál. A nyélhez könnyű habot, és egyéb dolgokat használnak, hogy az ütők súlypontja a helyére kerüljön.

Kereskedelmi ütők vs. profi ütők

A kereskedelmi ütők és a profi ütők nem ugyanazok. A cégeknek van általában egy Pro Room részlegük, amely a profi játékosokkal és ütőikkel foglalkozik. A profi játékosok személyre szabott speciális ütőket használnak, amelyeket az általuk reklámozott ütők festésére dekorálnak. Ezek az ütők általában nagyon könnyűek 290 g körüliek. A fejre ólomnehezéket raknak és a nyélbe szilikont nyomnak, hogy a súlypontjuk a megfelelő helyre kerüljön.

A Head PT57 -es ütője profi ütő. Ezt az ütőt sok élvonalbeli játékos használja személyre szabva. A Yonex nem tesz különbséget a kereskedelmi forgalomban lévő ütők és a profi ütők között, de azért a profi ütőket személye szabja. Például Federer 364, Nadal és Djokovics 360, Fucsovics Márton 330 grammos ütővel játszik.

Az ütők tulajdonságai

Fej mérete (Head size) - Négyzetinchben (90-120 inch2) vagy négyzetcentiméterben mért érték (580-772 cm2).

Súlypont (Balance) - A teniszütők kb. 27 inc, azaz 68,6 cm hosszúak. Ha a súlypont a felénél van, akkor kiegyensúlyozott (balanced). Ha a súlypont a nyélhez esik közelebb, akkor nyélnehéz, egyébként fejnehéz.

Nyugalmi súly (weight) - Húrozás nélküli súly.

Lendítési súly (swing wight, SW) - Amilyen nehéznek érezzük az ütőt lendítés közben. 280 - 380 között változik.

Merevség ( flexibility, stiffness, RA) - A keret rugalmassága 0-100 között változi. A 100-as ütő elméleti érték, ami az olyan ütőt jelenti, amely ütéskor nem hajlik meg egyáltalán. 60 alatt az ütő hajlékony, 60-70 között közepesen merev, fölötte merev.

Húrkiosztás (string pattern) - a hosszanti és kereszt húrok száma.

Milyen ütőt válasszon egy játékos?

Először is drágát. 30 000 Ft alatt senki ne keressen olyan ütőt, amellyel valóban jó játszani. Először is ki kell próbálni. A jó ütőket húr nélkül árulják. Fontos, hogy a nyél mérete megfelelő legyen. A grip pedig olyan vastag, hogy ha megmarkolod az ütőt, akkor a mutatóujjad beférjen a hüvelykujjad és a többi ujjad közé.

A kezdőknek általában a mozdulataik rövidek, az izomzatuk nem kifejlett, ezért könnyebb ütők javasoltak. Nőknek 240-280, férfiaknak 260-290 grammos ütő. Az ütő feje legyen nagy, 100 négyzetinch legalább. Legyen fejnehéz az ütő. Legyen merev az ütő, azaz 65-ös stiffness rate ás széles profil. A merevség azt eredményezi, hogy ezek az ütők nagy erővel verik vissza a labdát, de a labdák irányíthatósága kérdéses.A merev ütő a rezgéseket jobban továbbítják a karra.

A haladók jobb technikával és nagyobb erővel ütnek. Számukra a valamivel kisebb fej (98-110 négyzetinc) és nehezebb (285-305g) ütő dukál. Ne feltétlenül legyen merev az ütő. A nehéz ütő jobban fárasztja a játékosokat, tehát a nem túl jó erőben lévő teniszezőknek nem ajánlott túllőnie a célon. Nem javasolt a 340g-os ütő.

A versenyzők nagy mozdulatokkal, hosszú úton gyorsítják fel az ütőt, nagyot pörgetnek és megfelelő erővel és lábmunkával rendelkezve még a csuklójukkal is gyorsítanak. Számukra a kontroll a fontos és nem a visszalövés erőssége, ezért kisebb fejű (93-100 négyzetinch) 315-340grammos ütők ideálisak. A keret keskeny profilú alacsony stiffness rate jellemzi őket és nyélnehezek. Ezeken az ütőkön a labda tovább beül a húrba, ezért a pörgetéseket jobban átadja az ütő. A nagy súly a gyors ütést segíti, de a relatíve kisebb lendítési súly a csukló használatát segíti. Aki jobban pörget, annak ritkább húrozás ajánlott 16x19 vagy 16x17, aki pontosabban szeretne játszani, annak 18x20-as húrkiosztás dukál.

Én a haladó kategóriába tartozom. Egy Babolat AeroPro Drive ütőm van. A korábbi ütőm egy Head volt és amikor erre az ütőre álltam át, akkor hirtelen (!) pontosabban kezdtem játszani. A tulajdonságai:

 • Fejméret: 100 inch2
 • Egyensúly: 320mm - nyélnehéz
 • Tömeg: 300 gr - átlagos, talán egy kicsit könnyű.
 • A húrosztás: 16x19 - tehát pörgetéses játékra alkalmas
 • A húr feszítése: 25-28 kg (55-56 pounds-tól) lehet én 25-26kg-ra húzatom a húrokat és éles keresztmetszetű húrokat használok.
 • Merevség: 69 RA vagyis merev ütő
 • Lendítési súly: 316

Itt lehet néhány népszerű gyártó és ütő tulajdonságait elolvasni: https://www.racketlogger.com/racket

Nemrég vettem egy másik Babolat ütőt, ami szintén AeroPro, de egy újabb verzió. Az adatai:

 • Fejméret: 100 inch2
 • Egyensúly: 320mm - nyélnehéz
 • Tömeg: 300 gr - átlagos, talán egy kicsit könnyű.
 • A húrosztás: 16x19 - tehát pörgetéses játékra alkalmas
 • A húr feszítése: 23-27 kg lehet én 25kg-ra húzatom a húrokat és éles keresztmetszetű húrokat használok.
 • Merevség: 71 RA vagyis merev ütő
 • Lendítési súly: 316

Vagyis a korábbi ütőmhöz képest egy kicsit merevebb, de hasonló tulajdonságú ütő.