Teniszütők 2.

Teniszkönyök

A teniszkönyök a felkarcsont külső részén a könyök külső részén alakul ki. Ott tapadnak az alkart feszítő izmok. A tapadás helyén a rendszeres megerőltetés miatt csonthártya gyulladás alakul ki. Ez a teniszkönyök. A teniszütők használata során az ütőből átjövő rezgések miatt alakul ki.

Mitől alakul ki ténylegesen és hogyan lehet megelőzni?

Előbb egy kis magyarázat az ütés folyamatáról. Amikor megütjük a labdát, a húr meghajlik és a labda belapul. Az ütés során átadott energia a húron keresztül átadódik az ütőnek. Az átadott energia kisebbik része átadódik a húrnak és a húr rezegni kezd. A húr 500-800 Hz között rezegni kezd, amit a húrra tett rezgéscsillapítóval tényleg lehet csökkenteni. Az átadott energia 80%-a azonban az ütő keretébe kerül át és rezegteti azt kb. 100 Hz-es frekvenciával. Ez a rezgés kerül át az alkarba és okozza a teniszkönyököt.

Az ütéskor a legkevesebb rezgés akkor kerül át az alkarra, ha a markolatot ott fogjuk, ahol az ütő a legkevésbé rezeg. Ez akkor lehet, ha az ütő nyele nehéz. A profi ütők nyélnehezek, ezért kímélik a kezet!

A Sweet spot az ütő hasznos találati felületét jelenti. Ha itt találjuk el a labdát, akkor az optimális erővel pattan vissza. A gyártók arra törekednek, hogy minél nagyobb legyen ez a terület (És azt reklámozzák, hogy majdnem az egész fej valójában sweet spot!)

Valójában két sweet spot van. Az egyik a fej geometriai közepe, a csomópont (node). Itt eltalálva a labdát keletkezik a legkevesebb rezgés az ütőben. A másik általában a nyélhez közelebb van, a forgástengely felezőpontja (Centre of Percussion = COP). A fej és a nyél találkozásához közel van még egy kiemelt pont, amivel eltalálva a labdát a legnagyobb erővel megy vissza a labda (Bets Bounce).

A profik egyik ponton sem találják el a labdát, hanem a csomóponton egy kicsit túl. Ez azért van, mert a pörgetéskor minél távolabb van a forgás középpontjától a a találat, annál jobban megpörgeti a labdát az ütő, mivel nagy lesz a kerületi sebesség. Azonban arra kell vigyázni, hogy a fej legtávolabbi részén van egy döglött pont, ahonnan a labda alig pattan vissza (Dead Spot)!

Ha azt akarjuk, hogy ne legyen teniszkönyökünk, akkor a nyélnehéz ütőt a legvégén markolva a labdát a node-ban kell eltalálni és nem lesz.

Persze ezt mindig megcsinálni elég nehéz!