04. Alapgyakorlatok tenyeresre és fonákra

Mint korábban említettem minden edzés bemelegítéssel kezdődik. Ez tipikusan azt jelenti, hogy a T vonalon állva kapok 15-20 könnyű labdát tenyeresre és fonákra felváltva. A mozdulatot szabályosan kell csinálni. Nekem ez kicsit gondot okoz, mert megszokván az alapvonalról való játékot gyakran ekkor is túl nagyokat ütök.

Egy kosár labda = 70 labda

Az alábbi gyakorlatokat általában egy kosár vagy fél kosár labda adogatásával oldjuk meg. Azaz egy gyakorlat során 35-70 ütés megy le.

Ütés alapvonalról statikus helyzetben

Mivel nekem a tenyeresemen kell sokat javítani, ezért szinte mindegyik edzés legfontosabb eleme, hogy az alapvonalon állva tenyeresre kapok labdákat. A viszaütésnél elsődleges szempont, hogy a mozdulat helyes legyen, azaz legyen megfelelő az ütőtávolság, a hátralendítés és előrelendítés egy mozdulatsor legyen és a végén a kar a váll fölött álljon meg. A pontosság másodlagos, de úgy érdemes célozni, hogy a túlsó oldalon a T vonal és az alapvonal között érjen földet a labda, lehetőleg a pályán belül. Körülbelül minden 3-4. labdát nem keresztben, hanem egyenesen ütök meg, ami érdekes módon elég gyakran helyes, szép ütés és pontos is.

Ütés alapvonalon mozgással csak tenyeresek

A fenti gyakorlat statikus, tehát a labda kézhez jön. Életszerűbb az, amikor a kezdőállapotban állva a labda középre jön, majd balra, majd megint középre és jobbra. Balkezesként, amikor jobbra jön a labda ki kell fordulnom és keresztet kell ütnöm. Ehhez a testnek nem párhuzamosan kell állni a pályával, hanem túl is kell fordulni. Ennek a gyakorlatnak az értelme az, hogy bár tudom, hogy hova jön a labda, de azért el kell indítani a mozgást a következő helyre az ütés után. Azaz lábmunka. Döglesztő is.

Ütés alapvonalon mozgással tenyeres és fonák váltakozásával

A fenti gyakorlat érdekesebbé tétele, hogy a jobb oldali mozgás esetén (fonák oldal) fonákkal kell visszaadni a labdát keresztbe. Ilyenkor minden 3-4. fonákot egyenesen ütöm meg. A gyakorlat során most is tudom, hogy hova jön a labda, el kell érni, és az ütőtávot pozicionálni kell.

Itt jegyzem meg, hogy mivel az ütőtáv más a tenyeres és a fonák esetén, ezért itt már fontos a helyezkedés. Általában egy kosár labdát elütögetünk erre.

Ütés alapvonalról és a T vonaltól tenyeres és/vagy fonák is

A fenti gyakorlatok továbbfejlesztése a következő. Balra kapott tenyeres, átszaladni jobb oldalra, ott kapott tenyeres vagy fonák, majd középre mozogni a T vonalhoz tenyeresre. Ezzel azt gyakoroljuk, hogy az oldalt, előre és hátramozgás során megtaláljuk a megfelelő ütőtávot, majd idejében megállva a statikusan megtanult mozdulatot végrehajtsuk. Természetesen ezek nem egymás utáni mozdulatok, hanem miközben a megfelelő helyre helyezkedünk már az ütőt hátramozdítjuk és mikorra az előrelendítés elindul már stabilan állunk.

Meglehetősen döglesztő. Nekem fél kosárnál meg kell állni lihegni. Ilyenkor az ütések minősége egy kicsit leromlik a mozgás miatt, másrészt észrevehető, hogy miközben fárad a mozgástól a láb az ütőtáv eltalálása pontatlanabbá válik, gyakrabban kell hátradőlni, hátralépni.