12. Gyakorlatok

A továbbiakban olyan gyakorlatokat írok le, amelyek az alapütéseken túl egyéb képességek fejlesztését is célozzák.

Gyakorlatok pontosság növelésére

A pálya egyik oldalára kell állnom és a kereszt irányból kapom a labdákat, hol tenyeresre, hol fonákra és kereszteket kell így ütnöm. Később ugyanez csak egyenesekkel. Tenyeresre és fonákra kapom a labdát és egyeneseket kell visszaütnöm. Mivel két oldal van és keresztet, illetve egyenest is lehet ütni, ezért ez négyféle gyakorlat.

Megfigyeltem, hogy amikor teljes pályán játszom, akkor az ütések erősebbek, laposabbak és pontatlanabbak, ilyenkor azonban jobban kell koncentrálni és pontosabbakká válnak az ütések, de egyúttal gyengébbekké is.

Gyakorlat rövid kereszt ütésére

A T vonalra kell állni és a szemközti oldalról a vonal mellől kapok tenyeresre egy keresztlabdát. Ki kell lépnem, hogy elérjem, és úgy kell visszaütni, hogy a szemközti keresztben lévő adogató udvar oldalvonala előtt érjen földet. Utána vissza kell mozogni az alaphelyzetbe. Ezt az ütést rövid keresztnek hívják. Mérkőzésen akkor kell ilyet ütni, amikor az ellenfél rövidítést üt és ha kényelmesen elérem a labdát, akkor pörgetve, nem túl erősen kell megütni a megadott irányba. A cél az, hogy az oldalvonal mellett, a hálóhoz közel érjen földet a labda.

Gyakorlat röptére

A hálótól 3-4 méterre állunk a felezővonalon. Az labdák először tenyeresre érkeznek (Kb. 20-30), utána fonákra hasonló mennyiség. A végén mind a két oldalra felváltva érkeznek az elütések. Az elütéseket az edzőhöz kell visszaütni és a röpte után visszatérni az alaphelyzetbe. A gyakorlat nehezítéseként a röptét az edzőnek kell visszaütni legalább kétszer, majd utána ugyanazt a labdát valamelyik előre eltervezett sarokba ütni, vonalon belül. Mivel ez a gyakorlat meglehetősen intenzív, ezért egy edzésen nem szabad sokáig csinálni.

Gyakorlat játékra

A tenisznek végül is az a célja, hogy játszunk, verjük meg a másikat. Az edzés végén gyakran a játék az, hogy az edző felváltva az odalakra adja a labdákat, ráadásul a labdák erősségét, illetve a pörgetés mértékét is változtatja. Ez egy mérkőzéshez hasonló szituációt teremt. Az első három négy labdát az edzőnek kell visszaütni, majd utána nyerőt kell ütni valamelyik oldalra, egyenessel vagy kereszttel, tenyeressel vagy fonákkal.