24. Nézd a labdát!

Mit jelent ez a gyakran hallott mondat? Nyilvánvalóan azt, amit jelent elsősorban, de miért kell nézni?

A teniszben a pontos ütésnek óriási szerepe van. A pontos ütést akkor tudjuk végrehajtani, ha a labdába akkor ütünk és úgy, ahogyan kell, ehhez pedig a labda térbeli helyzetét pontosan kell ismerni.

Nyugodt, alapvonali játék esetén ez megoldható a legtöbb játékosnak, még az amatőröknek is. Itt azért megjegyzem, hogy azok, akik úgy tanultak teniszezni, hogy az ütésnél nem nézték a labdát, gyakran amikor rászánják magukat és nézni kezdik, akkor lekésnek róla, mert a figyelem ilyenkor a megszokáshoz egy kicsit később fókuszál a labdára és az ütés kivitelezése is késik.

A fenti mondat olyankor számít, amikor egy "könnyű" labdára futunk fel a hálóhoz, vagy lépünk be a pályára, és nyerőt akarunk ütni. Ilyenkor gyakran a játékos fejében az villan át, hogy ezt a labdát már megnyerte és milyen lesz az ünneplés. Ilyenkor a gondolataink már előreszáguldanak, már a pályának azt a részét nézzük, ahova ütni fogjuk és nem figyelünk a testhelyzetre, a futásunk plusz lendületére, stb... és elrontjuk a ziccert.

A felszólítás arra vonatkozik, hogy amikor könnyű labdát kapunk, akkor is nézzük a labdát és ugyanolyan precizitással hajtsuk végre az ütést, mint egy alapvonali esetben.