25. Gyors játék

A kezdő vagy amatőr teniszezők gyakran úgy játszanak, hogy átívelgetik a labdát az ellenfél terére. Az alapvető cél az, hogy a labda visszamenjen biztonságosan és a játékos játékban maradjon. Magasabb szintű játéknál azonban ez nem feltétlenül elegendő, mert ha az ellenfél ugyanolyan, vagy kicsit magasabb szinten játszik, akkor könnyen üt nyerőket és letol a pályáról.

Ekkor jön a gyors játék!

Ez azt jelenti, hogy az ívelgetett labdák helyett a játékos kihasználva az ellenfél labdáinak az erejét laposabban a háló felett, nagyobb erővel üti meg a labdát. Ez a háló felett fél -egy méteres magasságot jelent. Lehetőség szerint az alapvonalhoz közel ér a labda talajt és lehetőség szerint a sarkokat is megcélozza a játékos.

Ezzel a játékmóddal a játékos pontatlansága növekszik, ezért a nem szabad teljesen a sarokra célozni, hanem egy-két méterrel beljebb. Ezt a tekintettel is így kell kijelölni.

Érdemes azt is csinálni, hogy az egymás utáni ütések mindig az ellenkező sarokba menjenek, hogy az ellenfelet futásra, ezáltal pontatlanságra kényszerítsük.

Nagyon fontos! Az első szervák fogadásánál ne akarjuk a gyors játékot erőltetni, mert az első szerva tipikusan gyorsabb, mint bármilyen következő ütés. Az első szerva fogadása után vissza kell tenni értelmezhető módon a labdát és a gyorsítás csak a második körben jöhet szóba, mivel az így érkező labda sebessége általában már kezelhető.

Ha az ellenfél is gyorsan üti vissza a labdát, akkor mindenképpen hátrébb kell állni az alapvonaltól, mint különben, legalább 1-2 méterrel. Ekkor marad elég ideje a játékosnak a gyors ütés kivitelezésére.

A gyors labdák kivitelezéséhez már nem elegendő az a gyakori amatőr szokás, hogy szemben állok a pályával és csak karból ütöm vissza a labdát. Ilyenkor már mindenképpen el kell fordulni és az ütés kezdetén a vállunknak az oldalvonallal párhuzamosan kell lenni, amikor indítjuk az ütést.

A gyors ütésnél is érdemes a pörgetést alkalmazni, de csak a képességeink határain belül maradva.

A nagyobb sebesség miatt a koncentráció, a labda figyelése, a helyezkedés mind fontos és pontosabban kell végezni ezeket, mint az alp játéknál.